Statsminister Jonas Gahr Støre la i september 2022 ned grunnsteinen for det første byggetrinnet på Morrows batterifabrikk i Arendal. Nå kan fabrikken gå konkurs. Foto: Heiko Junge / NTB
Batterifabrikker: Regjeringens satsing på batteriproduksjon møter alvorlige utfordringer.
Det er bare å innse at Norge ikke er landet som vil lykkes med produksjon av batterier. Vi har for høye kostnader og kan ikke konkurrere med Kina og USA på dette produktet.
Det er nå legitimt å stille spørsmål ved om regjeringen har gjort hjemmeleksa si før de kastet bort milliarder av kroner på et eventyr som nå åpenbart ikke vil ende slik de ble presentert.
Den planlagte batterifabrikken til Morrow i Arendal kan stå overfor konkurs hvis ikke staten stiller opp med nødvendig finansiering.
Skal fellesskapet sine skattepenger ytterligere tappes for milliarder av kroner for å støtte opp om tapsprosjektene som ikke ser ut til å ha noe fremtid?
Morrow har søkt regjeringen om et lån på 1,5 milliarder kroner for å sikre drift ut året. Ifølge selskapet er dette avgjørende for videre drift. Private investorer har allerede bidratt med 3 milliarder kroner, men totale investeringer kan komme opp i 30–40 milliarder kroner.
Galskap?
Tidligere har staten støttet Morrow gjennom mindre tilskudd, men store beløp uteblir. Investor Bjørn Rune Gjelsten valgte å trekke seg fra siste kapitalinnhenting, noe som har skapt ytterligere usikkerhet.
batterifabrikken Freyr i Mo i Rana investerte rundt 4 milliarder kroner og ba staten stille opp med 10 milliarder. Staten sa nei, og dermed flyktet Freyr-ledelsen til USA.
Beyonder skulle etablere seg på Gismarvik i Tysvær. Nå har de i stedet etablert seg i Kina.
Politiske prioriteringer
Statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere næringsminister Jan Christian Vestre har tidligere fremhevet batteriproduksjon som en viktig del av Norges grønne skifte.