– Vi bytter ut til treprodukter.
Det forteller Hege Boganes som er blant dem som over tid har erstattet mye av plastutstyret på kjøkkenet til annet materiale.
– Jeg har plastikk ennå, men tar det mer og mer vekk. Både i hjemmet og i bobilen, sier hun.
Hvis du bruker kjøkkenutstyr av plast, kan du risikere å få store mengder mikroplast i maten din. Det viser en studie fra Norce som NRK omtalte tidligere i høst.
Flere butikker over hele landet melder om stor pågang av kunder som kommer for å handle nytt kjøkkenutstyr. Deriblant Ikea.
– Vi har den siste tiden sett tydelige tendenser til at kundene våre foretrekker stål- og treredskaper, sier Alexandra Marie Engvold Backström, som er pressevakt ved Ikea Norge.
Home Brands, som er en av nordens største grossister, melder også om en markant økning i salget, spesielt etter at studien om mikroplast ble publisert.
– Dette har nærmest eksplodert i omsetning.
Det sier Erik Engeseth, som er kundeansvarlig i selskapet. Han vil ikke gå ut med eksakte salgstall, men bekrefter at dette har tatt helt av.
– Vi opplever et enormt salg av treredskap generelt, redskap i rent stål og stål sammen med silikon. Folk er blitt veldig bevisste på dette, sier Engeseth.
Har du byttet fra plast til tre og stål?
På M44 på Jæren er butikkansatte i gang med å bestille inn varer til julehandelen.
Her merker de godt den store pågangen av kunder som spør etter kjøkkenredskaper.
– De skifter ut og kjøper nytt. Og da går det som regel i tre- og stålprodukter.
Det forteller Grete Aarrestad Nesse, som er daglig leder ved Tilbords, på kjøpesenteret M44 på Bryne.
– Hva sier kunder når de kommer og skal handle dette?
– De forteller at nå vil de skifte ut alt av plastredskap, fordi de frykter for mikroplast. Jeg syns nok at de overreagerer litt, svarer Aarrestad Nesse.
Mat forurenses av plast
Bruker du matbeholdere, skjærebrett, målekopp, visp, panne eller skje som inneholder ny eller gammel plast, er det høy risiko for at maten din er full av mikroplast, viser denne studien (ekstern lenke).
Og nå er kundene blitt enda mer bevisste i valg av materiale.
– Jeg bruker bare treredskap, forteller Brynhild Salte.
– Hvorfor det?
– Det er fordi jeg vil minimere farlige stoff i forbindelse med matlaging blant annet, svarer hun.
Jaws Haaland deler Salte sin holdning. Målet er minst mulig plast på kjøkkenet.
– Jeg bruker ikke så mye av de plastgreiene. Jeg prøver å bruke så mye naturlig stoff som jeg kan, sier Haaland.
Dobler bestillingen
Hos Coop Norge viser tallene at mange ennå kjøper plastutstyr. Samtidig merker de at flere kunder handler treredskaper.
Mange butikker i hele Norge melder om samme trend.
– Vi har stor pågang av kunder som forteller at de vil bytte ut plastredskap med tre eller stål. Veldig mange er blitt bevisste på dette, sier Grunde Isaksætre, som jobber på Kitch’n ved Storo Storsenter i Oslo.
– Nå er det utsolgt for alle stekespader i tre, så jeg håper de får det fort inn på lager igjen, sier Aarrestad Nesse og humrer.
Tove Bjelland er butikksjef ved Kitch’n Amfi Ålgård. Hun har hatt mange kunder som vil kvitte seg med plastutstyr, til fordel for annet materiale.
– Og det er ikke bare én kunde til dagen, det er veldig mange kunder per dag som kommer inn og skal ha treredskap, sier hun.
Nå har Bjelland doblet bestillingen av de mest populære kjøkkenredskapene i tre og stål.
– Vanligvis pleier jeg å bestille tolv stykker av hvert redskap. Men nå har bestilt 24 stykker for ikke å gå tom.
Publisert