Humle er en vesentlig ingrediens i ølbrygging, men overproduksjon presser prisene ned i Tyskland og truer fremtiden for humlebønder. Illustrasjonsfoto: Matthias Schrader / AP / NTB
Fritid: Lavere etterspørsel etter den aromatiske planten betyr lavere priser, og i verste fall kan det bety kroken på døren for bøndene som dyrker humlen. Ifølge den tyske bransjeforeningen blir 2024 det ellevte året på rad med overproduksjon av humle.
– Enkelte steder har prisene falt med 90 prosent de siste to årene. Det gjør det umulig å tjene penger på å dyrke humle, sier foreningens leder, Adolf Schapfl.
Effekten av overproduksjon og fallende priser veies delvis opp av at det aller meste av humlen som dyrkes i Tyskland, selges til bryggeriene på langtidskontrakter. Men mange bryggerier har allerede kjøpt inn mer humle enn de kan bruke, eller de har utsatt eller avbestilt deler av leveransene, ifølge Schapfl.
I tillegg til å være viktig for smaken og bitterheten på det ferdige brygget, ble humle brukt som et naturlig konserveringsmiddel, for å unngå at ølet ble dårlig.
(©NTB)