Franske bønder protesterer kraftig mot handelsavtalen som er på trappene mellom EU og Mercosur-landene Brasil, Argentina, Paraguay, Bolivia og Uruguay. Foto: AP / NTB
Politikk: Mercosur-avtalen kan danne grunnlaget for verdens største frihandelsområde. Kort fortalt åpner den for storhandel over Atlanteren med langt lavere tollsatser enn i dag.
Eller som Energi og klima skriver: Argentinsk biff skal byttes mot tyske BMW-er og europeiske industriprodukter.
Mercosur står for Mercado Común del Sur og er en tollunion mellom en rekke latinamerikanske land. Den ble etablert i 1991 og skal fremme frihandel mellom landene.
Men Donald Trumps varslede straffetoller har gitt fart i forhandlingene. EU er ivrig etter å få avtalen i havn før Trump er på plass i Det hvite hus.
Nå er det bare noen mindre teknikaliteter igjen, opplyste en EU-diplomat nylig. Den siste uka har forhandlinger pågått mellom EUs medlemsland.
– Jeg tror vi har en avtale snart, sier diplomaten til NTB.
I likhet med de fleste EU-landene håper også Mercosur-landene at avtalen snart er i boks.
– Jeg har til hensikt å undertegne avtalen innen nyttår, slo Brasils president Lula da Siva fast nylig.
Også Argentinas president Javier Milei har uttrykt støtte til avtalen.
5. og 6. desember skal Mercosur-landene ha toppmøte i Uruguay. Om EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen drar dit for å undertegne en avtale, er foreløpig uklart.
President Emmanuel Macron har blankt avvist avtalen, og tirsdag denne uka stilte et stort flertall i den franske nasjonalforsamlingen seg bak ham.
Avtalen blir heller ikke godt mottatt blant hissige franske bønder, som har holdt store protestaksjoner mot avtalen den siste tiden.
De mener at storimport av sørafrikanske landbruksprodukter vil undergrave det franske landbruket, særlig når det gjelder kjøttproduksjon.
Kjøtt produseres billigere i Mercosur-landene enn i EU, blant annet på grunn av lavere standarder for helse, miljø og sikkerhet, ifølge Energi og klima.
Også miljø- og klimaorganisasjoner er kritiske til avtalen. De mener den kan undergrave EUs klimamål.
– Det er Brussel som bestemmer, ikke Frankrike, sier han.
Tirsdag kom imidlertid også Polen på banen. Statsminister Donald Tusk slo fast at han vil avvise Mercosur-avtalen i sin nåværende form.
Frankrike er dermed halvveis til målet om å få på plass et mindretall som kan blokkere avtalen. Et slikt mindretall må bestå av minst fire land.
I hele 25 år har altså tautrekkingen om avtalen pågått mellom EU og Mercosur-landene Brasil, Argentina, Paraguay, Bolivia og Uruguay.
Avtalen vil omfatte over 700 millioner mennesker og om lag 25 prosent av den globale verdenshandelen, ifølge Reuters.
For mens Tyskland er ivrig tilhenger av Mercosur-avtalen, stritter Frankrike heftig imot.
Det bekymrer ikke Lula.
(©NTB)