Renndølsetra i Innerdalen i Sunndal kommune i Møre og Romsdal. Foto: Paul Kleiven / NTB
Kultur og underholdning: På 150 år har antall setre i Norge og Sverige rast fra over 100.000 til under 1000. I Norge er det 750 setre i drift.
– Lukten og gjenklangen av historier og musikk henger fremdeles igjen i veggene på nedlagte seterhus. Stedsnavn og stinett er i bruk. Men seterdrifta er borte. Nesten. Det har gått så fort at vi ikke rukket å reagere – før nå, heter det i en pressemelding fra Norsk seterkultur.
Seterdrift var inntil for få generasjoner siden livsnødvendig. På gårder i skog- og fjellbygder ble det høstet, sanket og produsert mat. Hundrevis av år med beiting og tråkk dannet et åpent, artsrikt økosystem og infrastruktur rikt på kulturminner.
– Seterkulturens unike variasjoner og lokale tilpasninger har gitt verdifulle bidrag til det kulturelle mangfoldet og har formet regional identitet, opplyser Norsk seterkultur.
Arbeidet med å få seterkultur på Unesco-listen har pågått i seks år.
Immateriell kulturarv er levende tradisjoner og praksiser som blir overført mellom mennesker og til nye generasjoner. Begrepet ble for alvor tatt i bruk da Unesco vedtok en konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven i 2003.
(©NTB)