Jo Nesbø på Restaurant Schrøder, som både er blitt brukt til filminnspilling – og til å dele ut Harry Hole-prisen. Foto: Heiko Junge / NTB
Kultur og underholdning: Føyen har ikke bare vært ålreit i et år – men sammen med familien sin kjempet i nær 20 år for Abildsø Gård, en oase på flere måter nær Østensjøvannet i Oslo.
– Årets ålreite trenger ikke å ha flyttet fjell, vært på TV, blogget eller ha vunnet medalje for Norge. Årets ålreite trenger ikke å ha vært ålreit hele livet, eller hele tiden, men kanskje ha en formtopp i inneværende år. Dette er jo litt i tråd med Harry Hole selv, sa Jo Nesbø, styreleder i Harry Hole-stiftelsen.
I dag er gården en privat stiftelse, der Føyen og familien driver Skolegård-prosjektet de startet opp i 2006. Det huser 75 skoleleie elever fra 30 skoler i Oslo, som alle trenger et supplement til det ordinære skoletilbudet. Målet er å redusere antall elever som faller ut av skolen.
Styret i Harry Hole-stiftelsen synes prosjektet fortjener økonomisk støtte, og etablerte en spesiell Ålreit fyr-pris med én million kroner, som i sin helhet går til å videreutvikle Skolegård-prosjektet.
Skolegård-modellen er «eksportert» til både Grimstad, Porsgrunn og Vinje, og målet er å kunne tilby dette i hele Norge etter hvert. Allstad, statens eierskap av prestegårder i Norge, har tilbudt en løsning med leie av gårder til formålet.
Samtidig fortsetter Harry Hole-stiftelsen sitt femårige samarbeid med Global Partnership for Education (GPE), som fikk fjorårets Harry Hole-pris og vil motta tre millioner kroner i år og tre år til.
Stiftelsens samarbeid med GPE skal ha særlig fokus på unge jenters utdanning og utvikling, og Jo Nesbø er selv ambassadør for GPEs program med særlig vekt på jenters muligheter.
* Har i dag en kapital på rundt 218 millioner kroner. Inkludert årets tildelinger på fire millioner kroner har man delt ut 23,75 millioner kroner.
* Jo Nesbø overførte først alle rettigheter og inntekter fra 2008-romanen «Hodejegerne».
* Siden er også rettighetene til ni av Nesbøs bøker utenom Hole-serien er overdratt stiftelsen, blant dem «Minnesota» som utkommer 1. januar neste år.
Abildsø Gård har opp gjennom århundrene tilhørt både kirke og konge, så vel som en rekke private eiere – til Asgeir Føyen fikk overtalt Ole Gunnar Selvaag til ikke å rive de forfalne, men tradisjonsrike gårdsbygningene. Da hadde kommunen for lengst ekspropriert mye av jorden rundt.
«Asgeir Føyen har gjennom iherdig sosialt entreprenørskap fått til løsninger som de færreste ville trodd var mulig, med i utgangspunktet begrensede ressurser», heter det i pressemeldingen.
* Harry Hole-stiftelsen ble etablert i 2008.
(©NTB)