Opposisjonen i Sør-Korea vil stille landets president Yoon Suk-yeol for riksrett etter at han erklærte unntakstilstand tirsdag kveld. Foto: AP / NTB
Politikk: Nasjonalforsamlingen kan komme til å stemme over et forslag fra opposisjonen om å stille president Yoon Suk-yeol for riksrett allerede fredag.
Nasjonalforsamlingens formelle behandling ventes å starte kort tid etter midnatt lokal tid onsdag.
Da vil det kun ha gått rundt et døgn siden han besluttet å innføre unntakstilstanden, et tiltak som ble omgjort få timer senere etter krav fra de folkevalgte.
Opposisjonen kom raskt på banen og ba presidenten om å trekke seg, og siden har den innledet riksrettsprosess mot ham.
Yoons stabssjef og flere andre nære medarbeidere har tilbudt seg å gå av, men opposisjonen krever også at regjeringsmedlemmer, blant dem forsvarsminister Kim Yong-hyun, gjør det samme. Hyun tilbød seg å gå av onsdag.
Presidenten begrunnet unntakstilstanden med at pro-nordkoreanske og antistatlige krefter truer demokratiet i landet.
Han beskyldte videre opposisjonen for å paralysere nasjonalforsamlingen og løpe Nord-Koreas ærend.
– Jeg erklærer militær unntakstilstand for å beskytte Sør-Korea mot trusselen fra nordkoreanske kommunistkrefter, for å fjerne de avskyelige pro-nordkoreanske og antistatlige kreftene som stjeler friheten og lykken til vårt folk, og for å verne om den frie konstitusjonelle ordenen, sa Yoon.
Det var første gang på mer enn 40 år at det ble erklært militær unntakstilstand i landet.
Opposisjonen har til sammen 192 plasser, men 18 fra Yoons eget parti stemte for å oppheve unntakstilstanden, og flere i partiet har kritisert avgjørelsen.
I tillegg må minst seks av de ni dommerne i landets forfatningsdomstol godkjenne vedtaket.
Men for tiden er det kun seks dommere i domstolen etter at flere har gått av med pensjon, og dermed må de alle stille seg bak et eventuelt vedtak.
Om Yoon går av eller blir felt, vil statsminister Han Duck-soo ta over fram til det blir avholdt nytt valg. Det må skje innen 60 dager.
Forslaget er fremmet i fellesskap av det største opposisjonspartiet Det demokratiske partiet og fem mindre opposisjonspartier.
– Presidentens erklæring om militær unntakstilstand var et klart brudd på grunnloven. Ingen av kravene for å erklære unntakstilstand var oppfylt, heter det i en uttalelse fra Det demokratiske partiet.
Nasjonalforsamlingen ble forsøkt sperret av, men likevel tok 190 av de 300 folkevalgte seg inn. De stemte deretter for å oppheve unntakstilstanden.
Kort tid etter avstemningen kunngjorde Yoon at unntakstilstanden var opphevet.
Utenfor nasjonalforsamlingen hadde demonstranter samlet seg, selv om dramaet utspilte seg sent tirsdag kveld og natt til onsdag. Da nyheten om at unntakstilstanden var over kom rundt klokka 4.30 lokal tid, ble det jublet utenfor.
Lederen for presidentens eget parti, Folkemaktpartiet, beskriver Yoons opptreden som tragisk. Han krever at de involverte stilles til ansvar.
– Presidenten må komme med en direkte og grundig forklaring av denne tragiske situasjonen, sier Han Dong-hoon. Tidligere har Han uttalt at unntakstilstanden var ulovlig.
Samtidig har han og kona stått i korrupsjonsanklager.
Erklæringen var Yoon som spilte sitt siste kort, sier Sør-Korea-kjenner Josephine Ørgaard Rasmussen ved tankesmia Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP) til TT.
– Han hadde ingenting å tape. Han hadde verken støtte fra folket eller regjeringen, sier hun.
Denne uka nektet opposisjonen å vedta regjeringens siste budsjett.
– Siden valget har Yoons minoritetsregjering knapt fått gjennom noen lovforslag. Det har ført til at det har bygget seg opp veldig mye frustrasjon, sier hun videre.
Onsdag var det store demonstrasjoner i landet med krav om Yoons avgang og at han stilles for riksrett.
For å avsette Yoon, må to tredeler av nasjonalforsamlingen, altså 200 folkevalgte, stemme for.
Under unntakstilstanden ble all politisk aktivitet forbudt, blant annet i nasjonalforsamlingen og de politiske partiene. Samtidig ble pressen underlagt streng sensur.
Bakteppet for den uventede erklæringen er at Yoon er svært upopulær, og at han siden sist valg har slitt med å få vedtatt politikk i nasjonalforsamlingen, der opposisjonen har flertall.
(©NTB)