Dødeligheten går ned i alle deler av befolkningen, ifølge FHI. Personer med lav utdanning, psykiske lidelser eller risikofylte helsevaner dør fortsatt flere år tidligere enn forventet. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Medisin og helse: Kampen mot for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer (NCD) som kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes og lungesykdommer, viser en positiv utvikling.
Dødeligheten er redusert med 20 prosent siden 2015, og nedgangen gjelder for hele befolkningen, uavhengig av kjønn, utdanningsnivå eller psykisk helse, opplyser FHI i en pressemelding.
Dersom denne trenden fortsetter, er Norge godt posisjonert til å nå FNs bærekraftmål om å redusere for tidlig NCD-død med 33 prosent innen 2030.
Likevel peker statistikken på at personer med lav utdanning, psykiske lidelser eller risikofylte helsevaner fortsatt dør flere år tidligere enn dem med høyere utdanning.
Hun advarer samtidig utfordringer som kan hemme fremgangen. Alkoholforbruket går ikke ned, fedme og inaktivitet forblir utbredt, og det er ingen nedgang i tobakksbruk blant unge.
– Det er bekymringsfullt at alkoholbruken ikke går ned, sier Ariansen, som viser til at andelen ungdom som røyker av og til, ser ut til å øke.
(©NTB)