Politiet ønsker å forebygge nettmobbing med et nytt undervisningsopplegg for 5.- 7.-klassinger
Foto: Thomas Brun / NTB
Kriminalitet og rettsvesen: Politiets nye film er en del av et undervisningsopplegg for 5.-7.-klassinger som har fått navnet «Hvor går grensen». Opplegget skal gi barna kunnskap om nettmobbing og hvilke etiske og juridiske grenser som man møter i sosiale medier.
– På samme måte som å lære trafikkreglene, må barn og unge også lære lover og regler som kan være relevante til det å være i sosiale medier. Her kan barn se innhold og oppleve situasjoner som kan være ubehagelige, og kanskje også ulovlige, sier fagleder for politiets nettpatrulje i Vest politidistrikt, Rune Fimreite.
Den elleve minutter lange videoen tar blant annet for seg bruken av anonyme kontoer, som ifølge politiet, ofte blir brukt av ungdom til å henge ut andre i sosiale medier.
Her er såkalte «smash or pass»-kontoer og «shipping»-kontoer framtredende. Det er kontoer hvor elever legger ut bilder av medelever, ofte anonymt, med hensikten å rangere dem som attraktive eller ikke.
«Shipping» kommer av det engelske ordet relationship, og på «shipping»-kontoer settes elever sammen som fiktive kjærestepar.
De som står bak slike kontoer, kan ha lite kunnskap om konsekvensene for de som blir hengt ut, eller at det å dele bilder av andre kan være straffbart, sier politiet.
Undervisningsopplegget «Hvor går grensen» er tilgjengelig på politiets nettsider.
(©NTB)