Israels statsminister Benjamin Netanyahu forsvarer krigføringen i Gaza og Libanon. Tirsdag må han møte i retten og forklare seg om korrupsjonsanklager. Foto: Maya Alleruzzo, Pool / AP / NTB
Politikk: Saken kom først under rettslig behandling i 2020 og omfatter tre tilfeller der Netanyahu blant annet skal ha tilbudt gunstige betingelser til aviseiere for å få positiv medieomtale.
Statsministeren avviser alle anklager, men at han må framstå i retten og avgi vitneforklaring i en korrupsjonssak, blir omtalt som et bunnpunkt i en politisk karriere som strekker seg over flere tiår.
Statsministeren har gjentatte ganger forsøkt å forhale rettsprosessen ved å henvise til krigføringen i Gaza og landets sikkerhetssituasjon. Men dommerne besluttet at saken omsider skulle opp til behandling, men flyttet den av sikkerhetsmessige grunner til en underjordisk rettssal i Tel Aviv.
Netanyahus framstilling vil også rette oppmerksomheten mot en rekke andre delikate saker i hans nærmeste omgangskrets. Nære medarbeidere på statsministernes kontor er innblandet i flere skandalesaker som lekkede fortrolige dokumenter og forfalskede papirer. Selv om statsministeren ikke personlig er involvert direkte i disse sakene, kan de bidra til å svekke hans omdømme i opinionen.
Regimeskiftet i Syria har dessuten skapt nye og til dels uventede utfordringer for Israel, og over det hele svever forholdet til hovedfienden Iran.
På den internasjonale arena har den internasjonale domstolen i Haag utstedt arrestordre mot ham for å ha begått krigsforbrytelser under krigen i Gaza.
På en pressekonferanse mandag kveld sa statsministeren at Israels kamp mot Hamas og Hizbollah er den direkte foranledningen til at Assad-regimet falt i Syria. Han ga også en engasjert framstilling av det han mente Israel har oppnådd under 14 måneder med krig.
Sakskomplekset omfatter også bestikkelser, bedrageri og tillitsbrudd. Det er første gang i Israels historie at en sittende statsminister må innta vitneboksen som tiltalt i en straffesak.
Rettssaken skal pågå i flere uker og vil trolig ta mye tid for statsministeren som ellers har hånden tett på rattet i krigføringen i Gaza og den håndteringen av skjøre våpenhvilen med Hizbollah i Sør-Libanon.
(©NTB)