– Tala er gode – Stor-Oslo

NRK
NRK

På tradisjonsrike Lorry i Oslo er det knapt ein ledig plass igjen før jul.

Dagleg leiar Jan Olof Andersson fortel at julebordssesongen er i full gong.

Restaurant sjef for Lorry, Jan Olof Andersson smiler inn i bildet. Andersson er omringet av julepynt og juletrær. Han har på seg skjorte, dress og briller og står utenfor Lorry.

– Folk er glade og happy for å komme ut. Så det er alltid god jul her. Seier dagleg leiar for Lorry Jan Olof Andersson.

Foto: Bård Nafstad / NRK

– Vi ligg an til å auke med 3–4 prosent fleire gjester enn i fjor. Vi har plass til 500 gjester kvar kveld fordelt på to bordsettingar, seier Andersson.

Han legg til at det aller viktigaste med julebordet er menneska.

– Det skal vere eit hyggeleg lag med mat og drikke.

Kirsti Ness og Geir Paulsen utanfor Lorrys. De smiler framfor juledekorasjonar.

Blant gjestene på Lorry denne kvelden er Kirsti Ness og Geir Paulsen.

Dei er på julebord med styret i sameiget sitt.

Ein julebordstallerken på Lorry

– Det beste med julebordet er at vi kan bli betre kjent som privatpersonar. Det hjelper oss også til å samarbeide betre i styret, seier Ness.

Servitør i dress inne på Lorry

Paulsen er einig.

– Det er ein fin avslutning på året og ein hyggeleg tradisjon.

Bård Nafstad

Verken hos Statholdergaarden eller Theatercaféen er det særleg med ledige plassar igjen før jul.

– Vi trur dette blir eitt av våre beste år, seier restaurantsjef Edvard Skramstad hos Statholdergaarden.

Fulle bestillingar før jul er gode nyheiter for ein hardt pressa restaurant- og utelivsbransje.

  • Lorry

    Julebordssesongen er allereie i gang på Lorry. Lokalet er fullstappa med gjester.

  • Lorry

    Servitørane jobbar på spreng, for å servera dei svoltne kundane.

  • Lorry

    Her har gjestene vorte servert maten sin, og ventar ikkje med å ete.

Oslo er nemleg ein av fleire byar som har vore hardt ramma av dyrtida det siste året.

Utelivsaktørar fortel at folk legg igjen mindre pengar når dei er ute, samtidig har driftskostnadene auka.

Både utestader og bryggeri tar grep for å overleve.

Ifølge proff.no har 426 serveringsstader gått konkurs eller blitt tvangsavvikla i Noreg hittil i år.

På same tid i 2023 var talet 289.

Gode tal i Bergen

Desember er derfor nettopp ein etterlengta opptur for utelivet.

I Bergen er julebordssesongen godt i gang.

Tre av fire julebordsarrangørar NRK har kontakta, melder om god eller auka julebord-booking i år, trass i dyrtid med høge renter og høg prisvekst.

Ved Scandic Hotel Noreg fortel direktør Tore Espenes at dei opplever ei rekordhøg booking.

– Heile november og desember er all time high når det gjeld julebord. Vi er veldig fornøgde. Særleg store bedrifter er standhaftige og fortset å bestille, seier han.

Skal du på julebord?

Hos Quality Hotel Edvard Grieg er også optimismen stor.

– Vi har selt 4500 billettar til julebordsshowet vårt, og det har vore utselt i ein månad, seier direktør Kjetil Røed.

Men ikkje alle opplever same pågang.

Ved Radisson Blu Royal Hotel på Bryggen, ser hotellsjef Thomas Dahl ein liten nedgang i julebordsbestillingane.

– Tolkar de nedgangen i bestillingar som ein effekt av dyrtid?

– Ja, det gjer vi absolutt. Nokre av desse kundane seier dei vel å ikkje halde julebord i år på grunn av dyrtida som går føre seg. Nokon seier dei utset julebordet til januar.

Daglig leder i Hotel Victoria Stavanger, Monika Sandvold. Mindre pågang for julebord

Det blir gjort klart til julebordsgjester på Hotel Victoria i Stavanger.

Foto: Simon Elias Bogen

NHO: Fleire skal på julebord

– Det verkar som det er god kok enten det er store stader eller litt mindre stader, seier Tobias Strandskog-Christensen, politisk rådgivar i NHO Reiseliv.

57 prosent av nordmenn planlegg å gå på julebord i år. I fjor var 49 prosent på julebord, ifølge NHO Reiselivs årlege julegallup.

Auken kan komme av at undersøkinga i år også inkluderer julebord med venner og familie.

– Fleire tar bookinga litt seinare. Det har på ein måte vore ein litt tregare november, seier han.

– Nå ser ein at tempoet er i ferd med å bli tatt opp.

Tobias Strandskog-Christensen, politisk rådgiver i NHO Reiseliv

Tobias Strandskog-Christensen, politisk rådgivar i NHO Reiseliv, seier tala for desember i år er gode.

Foto: NHO Reiseliv

Strandskog seier at mange, både bedrifter og kundar, merke dyrtida veldig.

– Ein har sett gjennom heile året at gjestene møter opp like mykje som før, men at ein bruker mindre pengar per besøk.

Han seier at for mange bedrifter er driftsmarginen så låg, at det ikkje er mange kroner som avgjer om ein går med under- eller overskot.

– Så det at desembermånaden nå går bra, er utruleg viktig. Men heldigvis nå så ser vi at tala er gode, så vi er veldig optimistiske.

Han seier at dei har tatt stikkprøver blant dei 4000 medlemsbedriftene. I tillegg har dei gjorde medlemsundersøkingane.

– Dei viser at det er gode tal. Absolutt. Så det er enten forventa til å bli det same som i fjor, eller enda betre.

Men i år bruker arbeidsgivar mindre pengar på dei tilsette.

– Alkohol er dyrt, og det er eit produkt som også har veldig høge avgifter.

Nedgang i Stavanger

Men i Stavanger er ikkje folket like festglade som i Oslo og Bergen.

På Solastranden gard merkar dagleg leiar Vegard Årsvold ein nedgang.

– Vi har fylt opp stort sett alle helgane, men selskapa er ikkje så store som dei ein gong var, seier han.

Vegard Årsvoll, daglig leder Solastrand gård. Mindre pågang for julebord

Vegard Årsvoll er dagleg leiar på Solastranden gard.

Foto: Simon Elias Bogen

Han merkar at tilsette i bedrifter er dårlegare til å melde seg på julebordet.

– Det er mange som synest det er dyrt, seier han.

Ved Hotel Victoria fortel dagleg leiar Monika Sandvold at sesongen har starta seinare enn vanleg.

Daglig leder i Hotel Victoria Stavanger, Monika Sandvold. Mindre pågang for julebord

Dagleg leiar i Hotel Victoria Stavanger, Monika Sandvold, seier sesongen begynte to veker seinare i år enn før.

Foto: Simon Elias Bogen

– Tidlegare har vi hatt første julebord første helga i november. Nå begynte det ordentleg frå tredje helga, seier ho.

– Mange bedrifter inviterer ikkje med følge lenger, men bruker heller meir pengar på menyen og underhaldninga, seier Sandvold.




Del denne artikkelen
Gi en kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

indian milf porn tube pimpmovs.info teachers sex video مو قع سكس porn-planet.org تعلم السكس rang rasiya movie sexyindianporno.com pornmms locanto calicut eroteenies.info sunny leone nude fuck bidesiya megeno.mobi funny xvideo
نياكه مصرى gokkoya.com مكتبه السكس junglegstrings porndor.org xxxdf sexsy freebigassporn.org افلام لحس الكس سكس عمان myvippy.com مص شفيف xnxxmumbai xshaker.net bipifota
pron moviea stripvidz.com desi hot xvideo افلام سكس رمنسي x-arab.com سكس امهات وصبي أجمل طياز pornochip.org مواقع سكس جماعي sexy bp hindi video videoxsearch.mobi xnxx kannada sex www sxe vidoes com swingersporntrends.com www. xvideos. com