Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol holder en TV-sendt tale lørdag. Han er fratatt alle fullmakter inntil videre, men det er en domstol som skal avgjøre om han blir avsatt eller ei. Foto: Sør-Koreas presidentkontor / Yonhap / AP / NTB
Krig og konflikter: Yoon ble midlertidig fjernet fra embetet av nasjonalforsamlingen i en riksrettsavstemning lørdag. Nå har domstolen seks måneder på seg til å avgjøre om han skal gjeninnsettes eller forbli avsatt.
Om han blir avsatt, må det avholdes nyvalg innen to måneder. Statsminister Han Duck-soo er fungerende president i mellomtiden. Prosessen i domstolen begynte formelt klokka 10 mandag, sier en talsperson til AFP.
Det pågår også en separat etterforskning av Yoon og folkene rundt ham, og Yoon er underlagt utreiseforbud mens etterforskningen pågår.
Påtalemyndigheten opplyste søndag at Yoon var innkalt til avhør, men at han ikke møtte opp. Den opplyste videre at han vil bli innkalt på nytt.
I tillegg er Yoon bedt om å møte til avhør i en annen etterforskning, som drives av en gruppe sammensatt av personer i politiet, forsvarsdepartementet og antikorrupsjonsmyndigheten. Yoon er bedt om å møte til avhør også i denne etterforskningen.
Lørdag vedtok nasjonalforsamlingen å stille Yoon for riksrett. Denne prosessen kan ta opptil seks måneder. Fullmaktene hans er fratatt inntil videre, fram til landets forfatningsdomstol beslutter om han skal bli gjeninnsatt eller avsatt.
I to tidligere riksrettssaker mot sørkoreanske presidenter – mot Roh Moo-hyun i 2004 og Park Geun-hye i 2016 – brukte domstolen henholdsvis 63 og 91 dager på å beslutte å gjeninnsette Roh og avsette Park.
Det har vært store demonstrasjoner mot Yoon, og også noen mindre demonstrasjoner til støtte for ham, i Seoul. Det er utstedt arrestordre på flere som har eller har hatt høytstående stillinger i staten, og flere er også pågrepet etter skandalen.
– Jeg beklager inderlig til alle menneskene som led på grunn av hendelsen med den militære unntakstilstanden, sa Han Dong-hoon på en pressekonferanse i Seoul.
Yoon forklarte krisetiltaket med at landet måtte forsvares mot «antistatlige elementer», og han antydet at landets valgsystem var sårbart for utenlandsk påvirkning.
Han fordømte mandag det han omtalte som ekstremister, som fremmer konspirasjonsteorier om valgfusk, og sa at det «ikke vil være noen framtid for konservatismen» om partiet stiller seg bak slike synspunkter.
Yoon blir etterforsket i forbindelse med unntakstilstanden han innførte 3. desember, men som endte med å vare i bare noen få timer.
Lederen for Yoons parti Folkemaktspartiet (PPP) kunngjorde mandag at han trer av. Han har ikke blitt koblet til innføringen av den militære unntakstilstanden, og han har uttrykt støtte til riksrettsprosessen mot Yoon.
(©NTB)