Sveriges energiminister Ebba Busch. Foto: AP / NTB
Økonomi og næringsliv: – Det vil være en fullstendig katastrofe. Det kommer til å påvirke både Sverige, Danmark, Norge og Polen og ha ringvirkninger over hele energisystemet i Europa, sier Busch til NTB.
Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet går inn for å skrote to utenlandskabler til Danmark når disse går ut på dato i 2026.
– Jeg hadde en samtale med (energiminister) Terje Aasland i går. At et land som Norge, som er åpent mot omverdenen, nå har denne diskusjonen om å koble seg fri fra deler av EUs energimarked, er krise.
– Men jeg skjønner det, jeg skjønner at denne diskusjonen pågår. Jeg kommer til å gjøre alt jeg kan i dag for å si ifra om at denne gangen er det på alvor, sier Busch.
Danske energiaktører har overfor NTB tidligere omtalt planene om å skrote kablene som «en skam».
– Det betyr at om Sverige blir påvirket av Danmark eller av Tyskland, så vil dette også få konsekvenser for Norge, sier hun.
Men den norske diskusjonen er et tydelig tegn på at kraftmarkedet i EU ikke fungerer, påpeker hun.
– Jeg ser gjerne en ny svensk-norsk union når det kommer til energispørsmål i Europa. Vi er to land som tar klimasaken på alvor og som stiller høye klimamål, men som også setter pris på konkurranse. Vi har mulighet til å være et godt eksempel og sette press på det øvrige Europa, sier hun.
Også Aasland har tidligere uttalt at han er kritisk til den tyske strømpolitikken.
Sverige holder nå igjen på byggingen av en kabel til Tyskland, Hansa Power Bridge, fordi tyskerne nekter å gi opp systemet med ett prisområde, opplyser Busch.
Hun er samtidig rasende på Tyskland, som ikke bare har skrotet sine egne atomkraftverk, men også stiller seg i veien for andre land.
– På rådsmøte etter rådsmøte har Tyskland blokkert andre lands muligheter til å få finansiert byggingen av kjernekraftverk. Det er et enormt hykleri, påpeker hun.
Tyskland har en akutt mangel på regulerbar kraft etter at atomkraftverkene ble stengt ned. Kraftsystemet er dermed blitt langt mer sårbart for endringer i været. Kort sagt er Tyskland avhengig av at vinden blåser og sola skinner.
Det samme gjelder også delvis i Sverige, medgir Busch.
– Men forskjellen mellom Sverige og Tyskland er at vi ikke later som om problemet ikke finnes. Vi er bevisste på det og gjør noe med det. Men Tyskland fortsetter å late som om det er Europas problem, sier hun.
Senterpartiet har lenge vært imot å fornye disse to kablene, og onsdag i forrige uke kom nyheten om at Arbeiderpartiet også vil si nei.
Heller ikke Rødt eller Fremskrittspartiet vil erstatte kablene.
Statnett mener på sin side det er rasjonelt å fornye kablene fordi de bidrar til bedre utnyttelse av det nordiske og europeiske kraftsystemet, og har bedt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om en utredning. Prislappen blir på mellom 10 og 16 milliarder kroner.
Busch peker på at energisystemene mellom Norge og Sverige i dag er så sammenvevde at det den ene gjør i dag, får effekt på andre i morgen.
Busch vil blant annet presse Tyskland til å opprette to prisområder, ett i nord og ett i sør. Det vil føre til lavere strømpriser i Nord-Tyskland, som har mye vindkraft, som igjen vil gi mindre prissmitte til Norge og Sverige.
Den tyske energiministeren Robert Habeck stilte ikke på mandagens møte. I stedet kom en statssekretær.
Norge har i alt fire strømkabler til Danmark. De to eldste når slutten av sin tekniske levealder i 2026/2027.
(©NTB)