Fire uker siden har gått siden det såkalte VAR-utvalget, med tidligere Oslo-byrådsleder Raymond Johansen som leder, offentliggjorde sin 124 sider lange rapport om videodømming i Eliteserien.
– Dette er ikke snakk om liv og død, men å fatte kloke beslutninger hvor teknologi og økonomi er viktige faktorer. Rettferdighet, subjektivitet og objektivitet. Jeg håper folk går inn med et åpent sinn, både de som er for og imot VAR, sa Johansen dagen rapporten kom.
Men nå frykter han at få, uavhengig av hvor åpne sinnene er, faktisk har lest rapporten han har jobbet med i rundt fire måneder.
– Den brukes ikke så mye som forventet, og det overrasker meg, innleder Johansen.
– La makta ha fakta
I disse dager gjennomfører en rekke toppklubber sine årsmøter, både ordinære og ekstraordinære, for å avgjøre sine standpunkter på VARs fremtid i norsk fotball.
– Når jeg blir stoppet på gata om VAR merker jeg at det vekker nesten sterkere følelser enn Midtøsten. Jeg ber dem om å lytte, «la fakta ha makta» og sørge for skikkelige, opplyste begrunnelser for de viktige avgjørelsene som skal tas, sier 63-åringen.
Den tidligere Arbeiderparti-politikeren mener at det vil være udemokratisk av fotballklubbenes årsmøter å ikke aktivt bruke rapporten hans.
– Jeg skjønner at masse supportere rekrutteres til å delta på møtene. Det er bra med aktivitet, men da må man også tåle å høre at det finnes argumenter for VAR.
Toppklubb: – Supporterne har i høyeste grad lest
Én av klubbene som har stemt imot VAR er den nyopprykkede eliteserieklubben Bryne.
Det skjedde på klubbens årsmøte på tirsdag, hvor VAR-motstanderne mobiliserte stort.
– Jeg tror supporterne i høyeste grad hadde lest rapporten. Men de hadde en del spørsmål til faktagrunnlaget i den. De hadde et annet utgangspunkt, forklarer daglig leder i Bryne FK, Hans-Øyvind Sagen.
– Hvis VAR-motstanderne hadde vært enige i det som sto i rapporten, hadde det blitt et «ja». Her et det helt åpenbart at supporterne har et annet beslutningsgrunnlag, sier han videre.
Rødtrøyene skal spille på øverste nivå for første gang siden 2003, og har dermed ikke spilt med VAR de to sesongene det har vært implementert.
– Fra supportergrupperingen kom det opp (på årsmøtet) at dersom det hadde vært VAR i 1. divisjon denne sesongen, så ville det ikke vært mange – om noen – situasjoner der som de følte var så kontroversielle at ville hatt et annet resultat, forteller Sagen.
Simpelt flertall gjelder
På tirsdagens årsmøte i Rogalandsklubben var det et overveldende flertall på «nei»-siden.
Det standpunktet skal Bryne, i likhet med de 31 andre toppklubbene på herresiden, videreformidle på et styremøte med interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball (NTF) 22. januar.
Et «ja» eller «nei» fra NTF til VAR vil etter alle solemerker veie tungt når Forbundstinget skal ta den endelige avgjørelsen i mars.
– Det er tydelig i våre vedtekter at det er simpelt flertall som gjelder, sier administrerende direktør i NTF, Jens Haugland.
– Fotball er følelser
Av de 32 toppklubbene har 12 klubber tatt et standpunkt som er imot VAR.
14 klubber ønsker å fortsette med VAR, mens seks klubber ikke har tatt standpunkt til saken.
I tillegg skal sju av klubbene som i dag er VAR-positive, gjennomføre årsmøter om saken.
– I hvilken grad opplever du at rapporten blir brukt av klubbene?
– Det er vanskelig for meg å svare på, men jeg tror det er varierende. Rapporten er innholdsrik, over 120 sider, så man kan ikke forvente at hvert medlem i Fotball-Norge skal lese den.
– Er du redd for at debatten blir mer følelses- enn faktastyrt?
– Fotball er følelser. Rapporten peker også på følelseselementet, og det må vi anerkjenne. Samtidig er det viktig å få et godt, faglig grunnlag. Totalt sett er jeg sikker på at klubbene løser dette bra.
Reagerer på debatten
På et kontor i Fredrikstad sitter Jostein Lunde. Styrelederen hos den ferske cupvinneren FFK satt sammen med Johansen i VAR-utvalget, og var nylig en del av et årsmøte hvor klubben for andre gang stemte for VAR.
Selv er Lunde kritisk til debattklimaet.
– Gjennom å sitte i VAR-utvalget fikk jeg en større forståelse for motstandernes argumenter. Jeg hadde håpet at det i noe større grad hadde gått andre veien også, sier han til NRK.
Han fortsetter:
– Jeg har blitt både overrasket og skuffet over debatten. Det har vært mye harseleringer, mye idiotforklaringer og så videre. Jeg hadde ønsket meg mer gjensidig respekt for hverandres synspunkter.
– Kan gå en kule varmt
De påstandene er Anders Kjellevold kritiske til.
Han er styreleder i NSA, og med i Branns supportergruppe Bataljonen.
– I det store og hele er debattklimaet okei. Dette er en sak som engasjerer mange, så det kan selvfølgelig gå en kule varmt.
Kjellevold velger å snu på kritikken fra Lunde i Fredrikstad, og er negativ til da klubben uten forvarsel inviterte fotballforbundets generalsekretær Karl-Petter Løken på sitt ekstraordinære årsmøte om VAR
– Det er sånne valg som øker temperaturen. NSA har sagt at de ønsker en saklig debatt med saklige argumenter, sier han.
Kjellevold er, i motsetning til Raymond Johansen, ikke usikker på om fotballsupporterne har lest VAR-rapporten.
– Mitt inntrykk er at de medlemmene av klubbene som er såpass engasjerte at de møter opp på disse møtene, gjennomgående er godt informert i saken og følger debatten fortløpende.
Av Europas 30 ligaer er det bare én som ikke har VAR: Sverige. Ingen nasjoner har kvittet seg med dommerverktøyet etter at det først det ble introdusert.
Publisert