En gutt i ruinene av boliger i slummen Kaweni på Mayotte. Foto: Adrienne Surprenant / AP / NTB
Ulykker og naturkatastrofer: – Herr president, ingen føler seg trygge her. Folk slåss om vann, ropte en kvinne da Macron besøkte det delvis raserte sykehuset i hovedstaden Mamoudzou.
Det fryktes at over tusen mennesker er døde på den syklonrammede franske øya i Indiahavet, der Macron landet torsdag morgen.
Med seg i flyet sitt hadde han rundt 20 leger og sykepleiere, så vel som fire tonn med mat og medisinske forsyninger. Etter landing inspiserte han skadene fra lufta om bord på et helikopter før han besøkte sykehuset.
– Mayotte er smadret. Vi er uten vann, uten strøm, det er ingen steder å gå fordi alt er jevnet med jorda. Vi finner ikke tak over hodet, og vi er alle våte. Barna og vi dekker oss med det vi finner for å få sove, sa sikkerhetsagenten Assane Haloi, som ikke ga slipp på Macrons hånd mens hun snakket.
På sykehuset sa en mann at det er frykt for plyndring, og at Mayotte kunne bli som Haiti.
Mandag erklærte Macron landesorg i Frankrike på grunn av katastrofen, og torsdag sa han at han forlenger oppholdet på øya med én dag for å få bedre tid til å inspisere slumområder som er lagt i grus, og møte tjenestepersoner i Mayotte for å planlegge gjenoppbygging.
– Mahorais, vi reiser oss sammen, skriver Macron på X. Mahorais er betegnelsen på beboere på Mayotte.
I tillegg er over 1500 skadet, hvorav tilstanden er kritisk for mer enn 200, ifølge innenriksdepartementet.
Mange av de døde er trolig blant de mange ulovlige migrantene fra Komorene som bor i skrøpelige skur i slumområdene som ble jevnet med jorda i den kraftige vinden.
Av frykt for å bli deportert har de hatt minst mulig kontakt med myndighetene, noe som kan gjøre det umulig å identifisere alle de døde.
I slummen Kaweni på en åsside i utkanten av Mamoudzou er husene redusert til hauger med bølgeblikk, knekte planker, plast, sengeklær og tøy.
Mange steder begraver folk selv sine døde i grunne massegraver.
Mange områder på øya, som ligger utenfor Afrikas østkyst i Indiahavet, er fortsatt umulig å nå på grunn av de store ødeleggelsene, og det er dermed vanskelig å slå fast hvor mange som er døde.
Mayotte består av to bebodde øyer. De er en del av øyriket Komorene mellom Madagaskar og Mosambik som valgte å forbli franske da de øvrige øyene løsrev seg og dannet republikken Komorene.
Offisielt har Mayotte 320.000 innbyggere, men myndighetene tror det kan være fra 100.000 til 200.000 ulovlige og uregistrerte innvandrere fra Komorene i landet i tillegg.
Under den første hilserunden på flyplassen ble han konfrontert med den katastrofale situasjonen.
31 personer er så langt bekreftet døde som følge av syklonen Chido, ifølge Frankrikes innenriksdepartement, men lokale myndigheter frykter at flere hundre, om ikke tusen, kan ha mistet livet.
Flere tusen fattige hjem i slumområdene på hovedøya er ødelagt, og store deler av vegetasjonen på den tropiske øya er rasert.
(©NTB)