Det kinesiske lasteskipet Yi Peng 3 har ligget ankret utenfor Grenå i Kattegat, men lørdag begynte det å bevege på seg. Foto: Mikkel Berg Pedersen / Ritzau Scanpix via AP / NTB
Økonomi og næringsliv: En talsperson for Kinas utenriksdepartement understreker mandag at Kina er villig til å fortsette samarbeidet.
– Kina er villig til å fortsette kommunikasjonen og samarbeidet med landene som er involvert for å komme videre i arbeidet med å følge opp hendelsen, sier Mao Ning på en pressekonferanse i Beijing.
Sverige har kritisert Kina for å nekte svenske myndigheter full tilgang til informasjon og for ikke å la en svensk statsadvokat gå om bord i det mistenkte fartøyet, Yi Peng 3.
Svenske etterforskere og politifolk fikk imidlertid gå om bord i skipet torsdag forrige uke mens skipet ble undersøkt av den kinesiske havarikommisjonen mens det lå ankret utenfor Grenå på Jylland.
Kina insisterer på at landet har bedt både Tyskland, Sverige, Finland og Danmark delta i en felles etterforskning.
Samtidig har Finland, Sverige og Litauen etablert en felles etterforskningsgruppe.
Kablene ble kuttet 17.–18. november, og saken etterforskes som sabotasje. Det er mistanke om at det kinesiske skipet bevisst har slept ankeret sitt 16 mil langs bunnen av Østersjøen, og at datakablene er blitt ødelagt på denne måten.
(©NTB)