Mannen ble i 2002 dømt til forvaring etter å overgrep han begikk mot sin egen sønn på besøksrommet på Ila fengsel. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Kriminalitet og rettsvesen: – Nå går forvaringen ut. Vi ønsker å forlenge den med tre år, men vi legger samtidig opp til en ordinær prøveløslatelse. Det betyr at vi ønsker at han blir tildelt en bolig, og at han får ordinære, tilpassede prøveløslatelsesvilkår, sier statsadvokat Erik Førde til NTB.
I juni 2002 ble mannen, som nå er i 60-årene, dømt i Høyesterett til 15 års forvaring med en minstetid på seks år for flere voldtekter av sin 16 år gamle sønn. Han ble med det den første som ble dømt til forvaring i Norge etter at de nye reglene trådte i kraft samme år.
Overgrepene skjedde i besøksrommet på Ila fengsel, der mannen sonet etter at han i 1997 ble dømt til sju års fengsel for overgrep mot sju andre gutter, og i leiligheten til sønnens mor mens mannen var på permisjon.
NTB har forsøkt å komme i kontakt med sønnen, men har ikke lyktes.
Tidligere på 90-tallet hadde mannen også blitt dømt to ganger for overgrep mot til sammen fem gutter. Han har i dag vært sammenhengende fengslet siden 1996.
Siden da har forvaringen blitt forlenget flere ganger – sist i 2021. Samtidig har han under prøveløslatelsen hatt restriksjoner på hva han kan gjøre, hvor lenge han kan være alene og hvor lenge han kan oppholde seg utenfor institusjonen. Han har også blitt nektet å ha kontakt med barn under 16 år.
Når prøveløslatelsessaken skal behandles i Romerike og Glåmdal tingrett i begynnelsen av februar vil statsadvokat Erik Førde trolig ikke be om tilsvarende restriksjoner, blant annet forbud mot kontakt med barn.
– Når man setter vilkår for prøveløslatelse, så må det være vilkår det er mulig å kontrollere. Prøveløslatelsen vil inneholde vilkår, men hvorvidt de vil omfatte internettbruk og hvem han har kontakt med må vi se nærmere på, sier Førde.
Statsadvokat Erik Førde var aktor i saken også den gang.
– Det er meget mulig at tiltalte aldri får kontroll med sin pedofile legning, sa Førde under sin prosedyre i Oslo tingrett i januar 2002.
Han gjentok argumentasjonen da saken gikk i Høyesterett i juni samme år.
– Jeg sa også i Høyesterett den gang at så lenge han har seksualdrift, så er han å regne som farlig, men dette er snart 25 år tilbake i tid. Nå er han en mann i 60-årene. Han er en annen person enn han var i 2002 og det tilsier en ny vurdering, sier Førde i dag.
– Jeg vil ikke gå inn på hva som kommer fram der, men jeg kan si at innholdet i den er én av grunnene til at vi mener det er riktig med en ordinær prøveløslatelse, sier Førde.
– Det er også en tanke om at det skal være en progresjon og at han skal tilbake til samfunnet. Han er jo den i Norge som har sittet lengst på forvaring, legger han til.
Mannens advokat, Knut Ditlev-Simonsen, vil heller ikke gå inn på den nye vurderingen de sakkyndige har gjort.
– Vi mener at en prøveløslatelse på ordinære vilkår er en naturlig følge av soningsprogresjonen han vært gjennom og vurderingen som er gjort av de sakkyndige, sier han.
Ditlev-Simonsen sier at mannen ikke vil motsette seg et eventuelt vilkår om at han ikke skal ha kontakt med barn.
– Jeg tenker at det er helt naturlig.
– Det har vært et mål for ham lenge å komme i denne posisjonen, og har vært noe han har jobbet mot. Han er glad for at det nå ser ut til å kunne materialisere seg, sier Ditlev-Simonsen.
– Det er ikke sånn at han slippes rett ut på gata og må klare seg selv. Dette er en mann som har sittet bortimot 30 år på institusjon, og han trenger støtte for å kunne fungere ute i samfunnet, sier statsadvokaten.
– Det er en konsekvens av at han har gjort alvorlige straffbare handlinger flere ganger. De som blir dømt til forvaring skal bli sittende til de ikke lenger er farlige, og er man farlig veldig lenge blir man sittende veldig lenge. Det gjelder en liten gruppe innsatte i Norge.
I 2012 ble mannen prøveløslatt på særskilte vilkår, som blant annet omfattet at han ble flyttet til en døgnbemannet institusjon på Østlandet, samtidig som forvaringen ble forlenget.
Da saken var oppe i 2002, sa de sakkyndige rettspsykiaterne at mannen aldri måtte få være alene med unge gutter igjen.
Det har nylig blitt gjort en ny sakkyndigvurdering av mannen.
Førde understreker at mannen også skal følges tett opp dersom retten er enig i at han skal prøveløslates på ordinære vilkår.
(©NTB)