Det er født ganske mange fjellrever i år, men små valpekull bekymrer forskerne. Dette bildet av en fjellrevvalp ble tatt på Dovrefjell i 2007. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Medisin og helse: Derfor er 29 valper fra avlsstasjonene satt ut for å sikre større variasjon av gener og redusere faren for innavl, skriver Norsk institutt for naturforskning, Nina, i en pressemelding.
Instituttet har beregnet at det nå er 330 voksne fjellrever i Norge, og fire av fem regioner har det de betegner som synlig framgang. Det var 64 valpekull med 302 valper i løpet av året, noe som er omtrent på nivå med rekordåret 2022.
Likevel vurderes altså faren fortsatt for ikke å være over for et av landets mest utrydningstruede pattedyr, skriver seniorforsker Nina E. Eide i Nina.
– Selv om mange piler peker oppover, viser nye analyser at det er en relativt liten andel av de voksne fjellrevene som bidrar til rekrutteringen. Bare delbestanden Kjølifjellet-Sylane i Trøndelag har en effektiv bestandsstørrelse på over 25 individer. Lav effektiv bestandsstørrelse indikerer at bestanden kan være sårbar for innavl, sier Eide.
Nedgangen i størrelsen på valpekullene kan ifølge Nina være relatert til innavl og forekomst av skadelige gener, endringer i smågnagersamfunnet – som utgjør fjellrevens viktigste matfat, eller sykdom i bestanden.
(©NTB)