Kina er et av landene med høyt nivå av luftforurensning. Når de kutter i utslippene er det bra for folkehelsen, men det har en uheldig bieffekt for klimaet, ifølge nye data. Foto: Heiko Junge / NTB
Vær: – Renere luft i mange land er godt nytt for menneskes helse. Men det forsterker også den globale oppvarminga, fordi vi fjerner den avkjølende effekten som luftforurensede partikler har på klimaet, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i en pressemelding.
Aerosoler er små partikler av fast stoff eller veske som svever i lufta, som sot, aske og støv. NILU har overvåket disse partiklene i mange år på oppdrag for Miljødirektoratet, og så langt har de hatt en avkjølende effekt på klimaet.
Dette er imidlertid i ferd med å endre seg, ettersom mange land som har hatt høy luftforurensning, som India og Kina, kutter utslippene av aerosoler.
Dette kan føre til at den globale oppvarmingen akselererer, opplyser Miljødirektoratet. Det er samtidig usikkert hvor mye, da man ikke vet hvor mye av oppvarmingen som har vært maskert av aerosoler.
– Hvis forurensing fra aerosoler blir redusert betydelig, kan vi oppleve raskere og mer markant global oppvarming i fremtiden, forklarer seniorforsker Stephen Platt i NILU.
Det er likevel ikke et alternativ å droppe arbeidet med å bedre luftkvaliteten i verden, mener Hambro.
– Løsningen er enda raskere og større utslippskutt av klimagasser, sier miljødirektøren.
(©NTB)