– Jeg er kjempefrustrert, sier Anniken Kranstad.
Hestebonden på Storhaug i Stavanger gruer seg til nyttårsaften. Da vet hun det vil bli full panikk blant de 26 hestene hun har ansvaret for.
– Da folk skjøt opp fyrverkeri privat, smalt det jo litt her og der. De farlige situasjonene har oppstått etter at kommunen startet med galskapen sin.
Galskapen hun sikter, til er kommunens oppskytning av fyrverkeri. Kranstad mener den er mer intens og dermed verre for dyrene.
I flere av landets kommuner er det felles fyrverkeri på nyttårsaften. I Stavanger skjer det fra ni områder (ekstern lenke). Et av dem ligger kun 200 meter fra gården til Kranstad.
Nå vil hun anmelde kommunen for dyreplageri.
Hesten ble hengende i taket
Kommunens oppskytning av fyrverkeri varer bare i 10 til 15 minutter, men rekker å skape en hel del panikk og kaos på gården.
– Hestene blir veldig redde. I år har vi fire nye hester som vi ikke vet hvordan reagerer enda.
Kranstad har god grunn til å bekymre seg, for det har holdt på å gå skikkelig galt flere ganger.
– En gang hoppet en panisk hest over til nabohesten inne i stallen. Der var det ikke høyt nok under taket, så den ble hengende over bjelkene som skilte hestene. Der hang den litt til den falt ned på den andre hesten.
Det gikk heldigvis bra for begge hestene.
– En annen gang gikk en fjording som vanligvis er snill og grei, til angrep på en liten islandshest. Mange sånne situasjoner oppstår når hester blir stressa. De to hestene hadde jo aldri vært uvenner før.
Også denne gangen gikk det bra, men tanken på flere farlige situasjoner bekymrer Kranstad.
– Hvert år dør dyr på nyttårsaften.
Mer forutsigbart med felles fyrverkeri
Kommunalsjef for idrett og utemiljø i Stavanger kommune, Kurt Idland, mener felles fyrverkeri er tryggere.
– Det er et tilbud for å skape en fellesopplevelse som er tryggere for alle. Med felles fyrverkeri har det blitt mindre oppskyting av privat fyrverkeri, og med det færre skader og branner, sier han.
Stavanger kommune mener felles fyrverkeri er mer forutsigbart for dyreeiere.
– Oppskytingen starter ved midnatt på nyttårsaften 10–15 minutter. Da kan dyreeiere sette inn tiltak for å berolige husdyrene sine, sier Idland, men presiserer at de har forståelse for alle dyreeiere som er bekymret.
Stavanger kommune evaluerer arrangementet for nyttårsaften hvert år og skal vurdere alle hensyn.
Gruer seg til jul hvert år
Tanken på flere farlige situasjoner gjør Anniken Kranstad urolig.
– Jeg gleder meg ikke til jul. Tankene før jul handler ikke om julaften, men om nyttårsaften. For snart skal vi snart ut i krigen igjen, sier hun
Hun engster seg for om noen på gården, hjelpere eller noen av hestene skal skade seg, og hun sliter med å sove skikkelig.
Når klokken passerer midnatt for siste gang i 2024, skal Kranstad sitte i bil i en tunnel med familiens hunder. De er også redde for fyrverkeri.
På gården skal resten av familien forsøke å roe ned hestene ved å samle dem i ridehuset.
Tre av fire ønsker forbud
Kranstad ønsker et forbud mot fyrverkeri. Og det er hun ikke alene om.
En ny undersøkelse som er gjennomført av Norstat på vegne av Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (Nito) viser at nesten tre av fire ønsker forbud mot privat fyrverkeri på nyttårsaften.
Oslo kommune har ikke sendt opp fyrverkeri siden før pandemien i 2020.
Og heller ikke i år. Fyrverkeriet byttes ut med et lysshow med laser.
– Det er mer trygt, miljøvennlig, og det er skånsomt for dyrene, sier president i Nito, Kjetil Lein.
Publisert