Harald Østberg Amundsen under mediemøtet ved hotellet der de norske utøverne bodde i Toblach 6. juledag. Foto: Geir Olsen / NTB.
Sport: Amundsen ligger på 3.-plass i Tour de Ski-sammendraget og er 57 sekunder bak ledende Johannes Høsflot Klæbo foran de tre avsluttende etappene i Val di Fiemme.
Det var ikke gitt at det var langrennsløper han skulle bli.
– Når bestemte du deg for å gå alt inn på langrenn?
– Det var da jeg begynte på videregående. Da la jeg fotballskoene på hylla. Da var jeg 16-17 år, sier Østberg Amundsen til NTB.
– Det er ganske seint?
– Ja. Jeg hadde ikke gått fryktelig mye på rulleski før jeg startet på videregående. For å si det sånn hadde jeg mye å ta igjen på dem som hadde bestemt seg tidligere, og det tok noen år før jeg ble bedre, sier 26-åringen til NTB.
Han forteller at det tok sin tid før han ble sterk nok.
– Jeg har en tvillingsøster (Hedda) som var bedre enn meg, og hun slo meg på staking på rulleski. Jeg var både liten av vekst og ganske svak, og det var en stor jobb som måtte gjøres da jeg bestemte meg for å satse på ski. Da måtte jeg legge ned forferdelig mye styrketrening og staking på rulleski.
– Og det gjorde du?
– Og det gjorde jeg. Jeg hadde heldigvis gode trenere og et godt miljø rundt meg.
– Jeg savner fotballen. Det er noe eget med den lagidretten, det å kunne reise på tur sammen og både tape og vinne sammen. Vi er en lagidrett på et vis, men når vi kommer i mål er det noen som er veldig glad og noen som er fryktelig skuffet. Jeg savner fotballen, men jeg tror nok at jeg hadde mer talent innenfor utholdenhetsidrett.
Askerbøringen sier at han spilte for Asker i hele oppveksten og at han for det meste spilte sentral midtbane og midtstopper.
– Vi hadde et bra lag, vi, og erkerivalen var Stabæk Elite. Vi var ofte i Danmark og spilte kamper. Jeg har faktisk klokket inn noen kamper på sentral midtbane sammen med Sander Berge, og det er ikke så verst.
Østberg Amundsen sier at Berge tidlig hentet opp på A-laget.
– Men han var med noen kamper og hjalp oss litt. Det var veldig god hjelp. Sander var et stort talent, og han var tidlig utviklet og mye større enn meg, sier han om landslags- og Fulham-spilleren.
– Jeg startet med fotball, og så løp jeg mye på bane. Jeg testet friidrett og terrengløp ved siden av. Jeg har satt noen gode tider. Jeg har 8.22 på 3000 meter og har aldri løpt over ni minutter på den distansen. Jeg prøvde første gang på ungdomsskolen, og da løp jeg faktisk under ni minutter.
Han tror selv at han kunne blitt god også i den idretten.
– Jeg tror at jeg kunne ha tatt store steg på friidrettsbanen om jeg hadde satset på det, og jeg har lyst til å prøve meg på en 10-kilometer til våren og har et mål om å komme meg under 30 blank. Men det går ikke an å kombinere friidrett og langrenn nå. Jeg har valgt langrenn.
– Det at du er allsidig, tror du at det hjelper deg som langrennsløper?
– Ja. Det tror jeg. Jeg tror det er dumt ikke å teste flere idrettsgrener når du er yngre. Skulle jeg valgt nå, ville jeg valgt turn. Da får du rå grunnstyrke. Så er det fint å drive med ballsport og lagidrett, men det er også fint med langrennstrening der du får intervaller tidlig og mange motbakker.
Langrennstrening tidlig bygger motor som kan tas med videre i karrieren.
– Allsidighet er superviktig. Jeg frykter kanskje at det er litt tidligere spissing enn før, og da går man glipp av den allsidigheten. Det er overraskende mange idretter som kan kombineres.
– Allsidighet er noe du anbefaler for de unge?
– Jeg anbefaler alle å prøve seg på flere felt. Allsidighet er superviktig. Det er ikke slik at du vet hva du skal satse på når du er 8 år, og uansett er det lurt å drive med forskjellige ting for da får du trent ulike egenskaper tidlig. Det er nesten et «must», mener jeg.
Noen ganger tenker han at han kanskje burde og kunne ha valgt annerledes. Søskenbarnet Isak Helstad Amundsen valgte fotballen og spiller i dag på Molde i Eliteserien.
Langrennsløperen har også et veldig fint løpesteg. NTBs utsendte var selv på plass da han løp inn til 5.-plass i NM i terrengløp i Frognerparken høsten 2023.
(©NTB)