Chile er ett av sju land som gjør krav på deler av Antarktis, og landet har også baser og forskningsstasjoner på det sørlige kontinentet, blant annet ved flybasen Eduardo Frei Montalva. Arkivfoto: Jorge Saenz / AP / NTB
Kultur og underholdning: – Dette er en milepæl for oss, sier Boric i et TV-innslag fra reisen.
– Det er første gang en chilensk president har kommet til Sydpolen og snakket om Chiles innsats i Antarktis, fortsetter presidenten. Ifølge staben hans er han ikke bare den første chilenske, men den første latinamerikanske statssjefen som besøker det sørligste punktet på kloden.
Turen startet med et militært Hercules-fly fra Punta Arenas lengst sør i Chile til landets forskningsstasjon på Unionbreen i Antarktis. Deretter fløy Boric videre til den amerikanske Amundsen-Scott-basen på poolpunktet, der han landet klokken 23 norsk tid og skulle være i to timer.
– Dette er en bekreftelse på vårt krav på suverenitet over deler av Antarktis, sa Boric. Chile har også planer om å utvide sin forskningsvirksomhet i området.
Chile er – i likhet med Norge – ett av sju land som gjør krav på deler av det frosne kontinentet. Chiles krav overlapper med Argentinas og Storbritannias krav. Alle territorielle krav er stilt i bero etter inngåelse av Antarktistraktaten. Det er heller ikke mulig å komme med nye krav, men USA og Sovjetunionen tok forbehold mot dette punktet.
I 2007 besøkte New Zealands daværende statsminister Helen Clark Sydpolen, mens Jens Stoltenberg reiste dit som norsk statsminister i 2011, 100 år etter at Roald Amundsen ble den første som nådde polpunktet.
(©NTB)