Tromsø hadde flere varme sommerdager i 2024. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Natur og miljø: – Som forsker er det viktig å være ekstra oppmerksom på hetebølgene som oppstår i havet, sier forsker Cecilie Mauritzen.
Marine hetebølger oppstår gjerne i havoverflaten i sommerhalvåret når luften er varm. Hvis vindene er svake, blander ikke det varme vannet seg nedover i havdypet.
En slik marin hetebølge kan bli liggende i måneder og år hvis forholdene ligger til rette, opplyser Meteorologisk institutt.
– De som virkelig varer lenge og har de største temperaturavvikene, kan gi utslag på den globale temperaturutviklingen. Dette skjedde i 2023 og 2024, fordi det var ekstreme, langvarige hetebølger både i Stillehavet og Atlanterhavet, sier Mauritzen.
Hetebølger i havoverflaten kan skade økosystemer, i tillegg til at varmere hav gir mer nedbør og kan bidra til hyppigere og kraftigere ekstremvær.
De nye rekordene er pluss 1,3 grader over normal årstemperatur i Nordland, og pluss 1,5 grader i både Troms og Finnmark.
Normalen som brukes, er gjennomsnittsværet fra 1991 til 2020.
– I fjor var temperaturen i Finnmark under normalen bare i januar og april. I de andre månedene var temperaturen over normalen. Spesielt var perioden juni til september varm, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.
Året endte 1,1 grader over normalen, og det falt 15 prosent mer nedbør enn normalt.
Av de 25 varmeste årene siden 1901 har 17 av dem kommet etter år 2000, mens det samme gjelder tolv av de 25 våteste årene.
– 2024 føyer seg rett inn i utviklingen vi har sett og forventer, med stadig varmere klima og mer nedbør i Norge, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.
Målestasjonen Lurøy i Nordland var blant de tre våteste i 2024, og fikk 31 prosent mer nedbør enn normalt. Brekke i Sogn målte 15 prosent over normalen, mens Gullfjellet i Bergen målte 19 prosent mer enn normalt.
Blant de varmeste målestasjonene i 2024 var Fister-Sigmundstad i Rogaland som målte 1,0 grader over normalen, og Færder fyr i Vestfold som målte 0,9 grader over normalen.
I alle de tre fylkene i Nord-Norge ble 2024 det varmeste året som noen gang er registrert, melder Meteorologisk institutt.
For landet sett under ett ble 2024 det tredje varmeste og tredje våteste noen gang registrert.