– Vi er vokst opp med dette. Det er Stavanger som er oljebyen. Foreldrene våre jobber der og vi har tjent masse penger på det, sier Alexander Berg Hansen.
Han og vennene Danish Feroze og Linus Iversen går i tredje klasse på Hetland videregående skole i Stavanger og er ikke så bekymret for klimaet. De er typiske for unge i landsdelen.
– Hvis vi stanser med å utvinne olja, vil bare Saudi-Arabia gi full gass. Det er bedre at vi tjener penger på det, sier skoleeleven.
– Jeg tror ikke vi kan gjøre særlig forskjell. Vi er et lite land og har ikke så mye påvirkning. Dessuten trenger vi pengene fra oljeindustrien for å utvikle ny energi, sier Linus Iversen.
Mer opptatt av andre saker
Frykten for klimaendringer og naturødeleggelser har sunket blant norsk ungdom de fire siste årene. Det viser en undersøkelse av unge i alderen 15–29 år som Opinion har gjort på vegne av NHO.
Mens 72 prosent var bekymret for naturødeleggelser i 2020, hadde det sunket til 59 prosent i fjor.
Det samme gjelder for klimaendringer hvor 65 prosent var bekymret for det i 2020, mens i fjor var det sunket til 54 prosent.
Aller minst bekymret er unge i oljefylket Rogaland og Østfold. Bare litt over 40 prosent ifølge undersøkelsen. Mens tallene i Trøndelag og Oslo er over 60 prosent.
– Jeg tror det har vært et fokusskifte, sier Kristin Lode.
Hun er 22 år og sitter i fylkestinget for Fremskrittspartiet i Rogaland. Lode mener de unge har fått øynene opp for at klimapolitikken går utover andre ting.
– Når regjeringen sløser bort mange milliarder på havvind og batterifabrikker, er det ikke rart at mange tenker at klimakampen som føres går utover andre viktige ting som for eksempel skoler og privatøkonomi.
Klimabrølet som forsvant
For fem år siden forlot de unge skolen og streiket for klimaet. Over 40.000 møtte opp mange steder i Norge og brølte for klimaet en av de siste dagene i august.
Så ble det stille.
– Jeg tror ikke klimastreiken hadde særlig nytte. Politikerne sa de var opptatt av det, men de gjorde ikke så mye med det, sier Berg Hansen.
– Når jeg spør vennene mine om de ikke er bekymret for klimaet og fremtiden vår, så svarer de jo, men alt går til helvete, sier Andreas Aukland.
Selv har han ikke gitt opp, og har engasjert seg politisk. Han er MDG i Rogaland sin toppkandidat til stortingsvalget til høsten.
– Vi har økonomiske krefter i verden som ikke har noen intensjon om å redde klimaet, og vi har politikere som ikke tør å gjøre det som kreves. Da sier vennene mine at det er ingenting de kan gjøre. De mener det er en umulig oppgave.
Aukland liker ikke trenden blant de unge, men han tror likevel ikke at klimakampen er over.
– Det er andre saker som er i fokus nå som økonomiske problemer, krig og ustabilitet.
På Hetland videregående skole er Danish Feroze mest opptatt av videre utdannelse og en framtid i oljenæringen.
– For meg er det ganske viktig med petroleum for det er en produksjon som kommer til å vare lenge. Det er det jeg har satset på å gjøre videre. Så jeg tenker ikke så veldig mye på klimaet, sier Feroze.
Publisert