Også i 2024 gikk produksjonen av rødt kjøtt ned, for andre år på rad. Nedgangen er ønsket ettersom det de siste årene har vært en overproduksjon av storfe og gris, noe som ikke er ønskelig for markedssituasjonen. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Politikk: I 2023 var forbruket av rødt kjøtt på det laveste nivået på 30 år, og de foreløpige tallene for 2024 viser en nedgang i produksjonen på 3,5 prosent sammenlignet med året før. Det er den laveste produksjonen av rødt kjøtt på ti år, skriver Nationen.
Den totale produksjonen av kjøtt fra storfe, småfe og gris, som blir regnet som rødt kjøtt, ligger an til å bli på rundt 229.000 tonn i 2024. Det er en nedgang på rundt 8000 tonn eller rundt 3,5 prosent fra året før og den nest største nedgangen siden tusenårsskiftet, kun med unntak fra 2019.
Produksjonen i fjor ligger dermed an til å bli den laveste på ti år, ifølge Animalia, som er eid av Nortura og Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund. Ifølge Animalia kan de endelige tallene bli noe større, men ikke i særlig stor grad.
Nedgangen er fordelt på alle de røde kjøttypene, men er størst på storfe, der nedgangen ligger an til å bli rundt 5 prosent.
Nedgangen i produksjonen av rødt kjøtt er ønsket, siden det har vært en overproduksjon av både storfe og gris de siste årene, og det derfor er innført tiltak for å redusere produksjonen.
(©NTB)