Den amerikanske økonomien går bra. Kombinert med president Donald Trumps inflasjonsdrivende politikk, vil det føre til at sentralbanken stanser alle planer om flere rentekutt til slutten av 2026, ifølge økonomer. Foto: Ben Curtis / AP / NTB
Økonomi og næringsliv: – Den sterke amerikanske økonomien, kombinert med Trumps inflasjonsdrivende planer, vil etter vår mening holde den amerikanske sentralbanken (Fed) på vent i overskuelig fremtid, skriver analytikerne til Nordea Markets i en analyse tirsdag morgen.
Donald Trumps innsettelsestale inneholdt en rekke politiske grep og løfter som viser at den nyinnsatte presidenten mener alvor – selv om det fortsatt framstår uklart hvordan politikken vil spille seg ut – ifølge Nordea-økonomene.
– Vi er fortsatt overbevist om at hans politiske agenda vil ha en merkbart oppadgående virkning på inflasjonen enn på reell vekst, men forventer likevel at Fed nå er ferdig med rentekutt. Vi utelukker heller ikke spekulasjoner om renteøkninger fra Fed fremover, skriver Jan von Gerich, Lars Mouland og Philip Maldia Madsen.
Og selv om de varslede økningene i tollsatsene ikke umiddelbart ble implementert, kommer de mest sannsynlig til å bli det, tror de.
Oslo Børs reagerte umiddelbart ned etter åpning tirsdag morgen, men etter en opphenting den første halvtimen var utviklingen nokså nøytral tirsdag formiddag. I 10. tiden var hovedindeksen ned rundt 0,1 prosent.
– Vi tror Trump genuint mener at økte tollsatser er riktig medisin for å beskytte amerikansk økonomi. Derfor venter vi en markant økning i tiden framover, som vil bidra til økt inflasjon, istemmer sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
– Markedsreaksjonene var preget av lettelse over at han ikke umiddelbart innførte nye Kina-spesifikke tariffer, noe som hadde vært et sentralt tema i hans valgkamp, skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i sin morgenrapport tirsdag.
– I stedet for å eskalere handelsspenningene, signaliserte Trump en mer tilbakeholden tilnærming. Han annonserte planer om å prioritere forhandlinger med Kinas president Xi Jinping og ga føderale etater i oppdrag å evaluere USAs handelsforhold med Kina og nabolandene på det amerikanske kontinentet, skriver Hov.
Men sentralbanksjefen kommer mest sannsynlig til å gi noen uttalelser om betydningen av de økte renteutsiktene med Donald Trump som amerikanske president, ifølge Hov.
Noe annet vil framstå som for forsiktig og unnlatende. Og det vil igjen kunne bidra til ytterligere kronesvekkelse, mener han.
– Hvis banken ser bort fra nylige markedsutviklinger, vil dette mest sannsynlig svekke den norske kronen i en situasjon der valutakursen allerede er svakere enn det Norges Bank har forutsett, skriver Hov i en analyse i forkant av rentemøtet.
Dollaren svekket seg noe etter innsettelsen og renta på tiårige amerikanske statsobligasjoner falt med snaut 0,1 prosentpoeng. Likevel er det på lengre sikt en forventning i markedet om at prisveksten kommer til å ta seg opp med Trumps politikk og at det derfor nå er utsikter til høyere rentenivå enn man så for seg tidligere.
Amerikanske aksje- og rentemarkeder var mandag stengt for Martin Luther King-dagen, men futureskontrakter for S&P 500 steg med 0,4 prosent, mens dollaren svekket seg etter rapporter om at Trump ville avstå fra umiddelbare proteksjonistiske tiltak, poengterer Handelsbanken.
Rentekomiteen i Norges Bank samles onsdag for å fatte sin rentebeslutning for januar. Den kommer etter manges vurdering til å bli fortsatt uendret styringsrente på 4,5 prosent og signaler om et første rentekutt i mars.
(©NTB)