Nestleder og finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi i Frp er ikke imponert over finansministeren valg av statistikk for å beskrive situasjonen i Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Økonomi og næringsliv: – Det er urovekkende at finansministeren er så omtrentlig i sin omgang med tall, det som er verre er at det faktisk er mange ting som peker i gal retning, sier nestleder og finanspolitisk talsperson Hans-Andreas Limi i Fremskrittspartiet til NTB.
Han er lite imponert over finansminister Trygve Slagsvold Vedums (Sp) omgang med statistikk og mener den framstår som «cherry picking»: Vedum vektlegger noen tall og underspiller betydningen av andre i et forsøk på å framstille situasjonen i mest mulig fordelaktig lys.
– I sum er den økonomiske situasjonen fortsatt krevende for husholdningene etter en periode med høy prisvekst og en rente som holder seg på et høyt nivå. For bedriftene og næringslivet fremstår dessverre Norge som et mindre attraktivt land å sette pengene sine i, framholder Limi og viser til at rikinger forlater landet, utlendinger selger seg ned og fond flagger ut.
– Det er all mulig grunn til å være urolig for tilstanden til norsk økonomi. Vedum er meget upresis i sin beskrivelse av situasjonen, konkluderer Limi.
Snarere enn hva de borgerlige partene vil ha det til, går det stadig bedre under Ap-Sp-regjeringen; folk får bedre råd, arbeidsledigheten er lav og næringslivet opplever både økende investeringer og høyere overskudd, ifølge Vedum.
– Overskuddene i bedriftene går opp, ikke ned. De økte samlet med 100 milliarder kroner fra 2021 til 2023, sa han.
Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser dessuten at husholdningenes realinntekt økte med 2 prosent i 2023, til tross for at prisveksten nådde hele 5,5 prosent.
Riktignok var lønnsveksten omtrent på nivå med prisveksten i 2023, men større rente- og personfradrag førte til at mange fikk lavere skattetrykk i 2023 enn i 2022.
Han har selv en rekke SSB-tall som han mener sterkt nyanserer bilde Vedum tegner:
* Investeringene i fastlandsbedriftene falt med 1,4 prosent i 2023 og med 5,9 i fjor.
* Tolvmånedersveksten i antall sysselsatte har avtatt og var i tredje kvartal i fjor på 17.000. Bare 3000 – tilsvarende 18 prosent – var i privat sektor.
* Det var 658.000 aktive bedrifter ved inngangen til 2025, 0,2 prosent høyere enn i fjor. Det er den laveste veksten siden finanskriseåret 2009.
* Det er riktig at overskuddene i bedriftene går opp, men skyldes høye olje- og gassinntekter.
* Prisen på bensin og diesel økt med henholdsvis 28 og 30 prosent under regjeringen Støre. (SSB)
* Strømprisene har under Støre i gjennomsnitt vært 42 prosent høyere enn de åtte foregående årene.
Regjeringen har herjet med norsk næringsliv, fra Lindesnes i sør til Hammerfest i nord i tre år, mener næringspolitisk talsperson Nikolai Astrup i Høyre.
– De har lagt seg ut med de som driver med vindkraft, havbruk, vannkraft. De har lagt seg ut med bedriftseiere som stemmer med føttene og forlater landet, og de har lagt seg ut med gründere som gjør opprør, sa Astrup til NRKs Politisk kvarter torsdag morgen.
Før helga gikk en mildt sagt oppgitt finansminister ut i NTB og ba den politiske opposisjonen slutte å «snakke Norge og norske bedrifter ned» og svartmale den økonomiske situasjonen.
– Det hjelper jo fint lite for lommeboka at du får redusert skatten din med 22.000 kroner, når du samtidig må ut med 100.000 kroner mer i renteutgifter. Folks rentebelastning er den høyeste på 30 år – det er det som teller, påpeker Limi.
I tillegg framhever Limi at:
(©NTB)