Sarajevo er nok en gang rangert som en av verdens mest forurensende byer. Foto: Armin Durgut / AP / NTB
Natur og miljø: Konsentrasjonen av svevestøv i Sarajevo var i ettermiddag 47 ganger høyere enn terskelen satt av Verdens helseorganisasjon (WHO).
Byens luftkvalitetsindeks nådde 320, ifølge luftkvalitetsteknologiselskapet IQAir, som måler den globale luftforurensingen. Alt over 300 anses som farlig.
Farlig høy luftforurensing i vintermåneden er blitt et vedvarende problem for Sarajevo, som ligger klemt i en dyp dal mellom fjellene.
Men situasjonen har forverret seg ytterligere, med utslipp og forurensning som har steget 3 prosent hvert år det siste tiåret. Utviklingen settes i sammenheng med oppføring av høye bygninger som stenger for luftgjennomstrømmingen i byen, samt bruk av gamle og forurensende kjøretøy, og økt bruk av kull som oppvarmingskilde.
Sarajevo, som har rundt 400.000 innbyggere, er stadig på svartelister over verdens mest forurensede byer, sammen med mye større byer som til sammenligning har 10, 20 eller 30 millioner innbyggere.
Konsekvensene av luftforurensingen er også godt dokumentert. Ifølge en FN-studie fra 2019 var luftforurensing ansvarlig for 20 prosent av alle tidlige dødsfall som ble registrert i 19 byer på Balkan. Innbyggere på Balkan mister opptil 1,3 år av livet som følge av luftforurensing, ifølge FN-studien.
(©NTB)