Nasjonalbiblioteket har vårprogrammet klart og byr på utstillinger viet både norsk utvandring, innmat og matkultur, Jon Fosse – og løping. Her et mosjonsløp i Oslo sentrum. Foto: Henrik Ørsted / Oslo Museum / handout / NTB
Kultur og underholdning: – Vårens arrangementsprogram er mangesidig og belyser flere ulike aspekter ved norsk kulturhistorie. Vi skal se nærmere på temaer som folk har vært opptatt av langt tilbake i tid, men fortsatt grunner over, diskuterer og vil lære mer om, sier Eirik Kydland, leder for Nasjonalbibliotekets formidlingsredaksjon.
Ingrid Kristiansen og langdistanseløper Gudmund Skjeldal gjester Nasjonalbiblioteket når temaet er løpingens historie i Norge.
I mai kommer den amerikanske professoren Ned Blackhawk, prisvinnende forfatter og en av urinnvånernes fremste talspersoner, for å snakke om den skandinaviske kolonialismen.
I vente er også et såkalt spiselig foredrag, der matkulturforsker Eva Narten Høberg ser nærmere på innmatens rolle i norsk matkultur – blod, nyrer, tarmer og lunger. Nasjonalbibliotekets nye restaurant Credo byr på smaksprøver.
Fosseforedraget og utdelingen av Fosseprisen til oversettere vil foregå på Slottet og livestrømmes på Nasjonalbiblioteket. Dit kommer både Marion og prisvinner Hinrich Schmidt-Henkel for å delta i to panelsamtaler.
På vårprogrammet står dessuten barneviser, ny podkast om borgerkrig i Norge i middelalderen og sommerkonsert. De fleste arrangementene strømmes og er tilgjengelig for publikum over hele landet.
Utvandringen til Amerika, som det er 200-årsmarkering av i år, vies en egen utstilling kalt «Rett vest» – preget av nye perspektiver. Nemlig hva de amerikanske urinnvånerne syntes om nordmennenes inntog i Amerika.
– Vi gleder oss stort til å presentere det første Fosseforedraget, som skal holdes av franskmannen Jean-Luc Marion, med tilhørende arrangementer om filosofi, skapelse, litteratur og kunst, sier Kydland.
(©NTB)