Skipresident Tove Moe Dyrhaug reagerer på FIS-presidentens utspill. Foto: Geir Olsen / NTB
Sport: Det var i et intervju med svenske Radiosporten nylig at Eliasch uttalte seg om forbudet skisporten så langt har hatt mot russisk og belarusisk deltakelse. Årsaken har vært krigen i Ukraina.
Eliasch er tydelig på at han mener russiske og belarusiske utøvere nå må slippes til under nøytralt flagg.
Skipresident Tove Moe Dyrhaug, som sitter i styret i Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS), følger ikke presidentens linje.
– Et klart flertall i FIS-styret ønsker fortsatt ikke at enkelte utøvere fra Russland og Belarus skal få delta i internasjonale konkurranser under nøytralt flagg. Norge deler denne oppfatningen, sier hun til NTB – og fortsetter:
– Det pågår fortsatt en bred internasjonal boikott, og slik situasjonen er nå, kan vi ikke se at det er grunnlag for endringer, selv om IOC åpnet for deltakelse i OL i Paris.
Foran fjorårets OL i Paris åpnet samtidig IOC for at russere og belarusere kunne delta som nøytrale. Forutsetningen var blant annet at det ikke ble avspilt nasjonalsanger, og at de aktuelle utøverne ikke hadde koblinger til militæret i hjemlandet.
Det var også de internasjonale særforbundene som ble gitt siste ord med tanke på hvilke utøvere som skulle få OL-billett. FIS-president Eliasch mer enn antyder at skiidretten også må gå denne veien.
– Utøverne er ikke ansvarlige for hvor de er født, og de skal ikke komme i en skvis her, sa han i intervjuet med Radiosporten.
– Det fungerte veldig bra med belarusiske og russiske utøvere (i Paris-OL). Det er viktig å akseptere nøytralitet i disse spørsmålene, fortsatte svenskbriten.
Eliasch stiller nå som kandidat til å bli ny president i Den internasjonale olympiske komité (IOC) etter Thomas Bach. Valget skjer i mars.
– Jeg stemte for at de skal få konkurrere igjen. Jeg synes egentlig litt synd på de idrettsutøverne som blir preget av dette, de har ikke gjort noe galt i seg selv, sier Haugan.
– Det er russiske utøvere som får konkurrere i idretter som er større enn alpint, som tennis og ishockey, så da synes jeg at de skal få konkurrere i alpint og langrenn også, fortsetter han.
Kollega Atle Lie McGrath har imidlertid ikke fått med seg avstemningen, men sier spørsmålet generelt er vanskelig.
– De russiske alpinistene jeg kjente, var veldig hyggelige, men jeg kjenner ikke deres relasjoner hjemme. Nå har utøverne stemt over det, og da får vi se hva løpergruppa bestemmer, sier han til NTB.
Det har skøytetoppene i Norge reagert kraftig på.
– NSF har hele tiden hatt et klart standpunkt når det gjelder å slippe til utøvere og ledere fra Russland og Belarus før krigen i Ukraina er over. Vi var også en av nasjonene som gikk i front for å få alle utestengt da krigen tok til. Dette standpunktet er uendret, het det i en uttalelse fra Norges Skøyteforbund nylig.
Skøytestyret har varslet at det nå skal gjøre en vurdering av hvordan Norge forholder seg til beslutningen som er tatt internasjonalt.
NTB vet at det pågår dialog med flere andre nasjonale forbund.
Utøvere fra Russland og Belarus har vært utestengt av FIS i lang tid. Det samme har vært tilfellet i en lang rekke andre idretter, blant dem friidretten.
Alpinist Timon Haugan forteller til NTB at utøverne nylig fikk tilsendt en undersøkelse, der de skulle stemme over om de er for eller mot å slippe inn russiske og belarusiske utøvere igjen.
Også i skøytesporten raser de samme diskusjonene. Nylig besluttet Det internasjonale skøyteforbundet at utøvere fra Russland og Belarus skal kunne delta i kvalifiseringskonkurranser til neste års OL som nøytrale utøvere.
(©NTB)