Uvanlig mange boligbranner preger starten på det nye året i Haugesund.
– Det pleier å ligge på to-tre bygningsbranner i løpet av januar. Det har det gjort de siste årene i hvert fall. Så vi er godt over snittet for i år, sier brannsjef Krister Hoel i Haugesund.
Så langt i år, som knapt er fire uker, er det meldt om ni bygningsbranner i kommunen. Sju av brannene har skjedd i boliger.
Torsdag ettermiddag ble en livløs mann hentet ut av en tomannsbolig på Solvang. Ambulansetjenesten startet umiddelbart hjerte- og lungeredning, men livet sto ikke til å redde. To andre personer kom seg ut av boligen på egen hånd.
Varsles for sent
Antallet boligbranner bekymrer brannsjefen.
Felles for flere av dem er at de har oppstått på dagtid, noe Hoel beskriver som påfallende.
– Vi har lagt merke til at brannene har oppstått på et tidspunkt på dagen hvor det bør være ganske høy ferdsel. Folk som kanskje går forbi som naboer, eller andre beboere i samme bygning som er våkne og til stede. Hvis det da blir utløst et varslingsanlegg, så høres det ganske godt.
Fra brannvesenet får varsel om brann tar det ikke mange minuttene før de er på plass. Ved torsdagens utrykning var de fremme ved tomannsboligen allerede etter seks minutter.
Hoel mener varslingen går for sakte, noe som gjør det utfordrende å få kontroll på brannen.
– Vi synes selv at det er rart at brannene har fått utvikle seg såpass lenge før brannvesenet blir varslet. Det kan tyde på at det er manglende varsling som har gjort at det har fått utvikle seg så mye som det har gjort. Om det da handler om manglende varslingsanlegg der det har begynt å brenne, eller om det er for sen varsling til 110 -sentralen, det vet jeg ikke noe om.
Brannene etterforskes av politiet, som ikke kan se noen sammenheng.
– Vi ser på det som tilfeldig at vi får så mange branner på kort tid, sier politiinspektør Jarle Utne-Reitan.
– Sjekk røykvarsleren
Hoel forteller at brannvesenet i Haugesund i tiden fremover skal ha fokus på forebyggende arbeid.
– Jeg vil spesielt anmode dem som har utleieleilighet om å vurdere å seriekoble røykvarslere i huset sitt. Dersom brannvarslingen går i en utleiedel av boligen, så blir det også varsling i hoveddelen. Det kan berge mange minutter.
Nå oppfordrer han folk til å sjekke at røykvarsleren virker, og se til at man har det slukkeutstyret man trenger i hjemmet.
– Det kan være veldig lurt å ha slukkeutstyr tilgjengelig i nærheten av utgangsdøren sin, for det er ofte den veien man går ut.
Publisert