Colombias president Gustavo Petro snur etter Trump-trusler om straffetoll. Han vil nå gjøre presidentflyet tilgjengelig for å frakte utviste colombianske migranter hjem fra USA, slik at han sikrer at de behandles med verdighet. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB
Politikk: Noen timer etter at de to landene og lederne sto steilt mot hverandre, sier Det hvite hus at Colombia har gått med på USAs betingelser.
Den varslede tollen er avblåst, men amerikanerne sier de beholder noen andre straffetiltak mot Colombia inntil videre.
I stedet sa staben hans at Colombia ville stille presidentflyet til rådighet slik at colombianere som utvises fra USA, kan få en anstendig hjemreise.
Det var også samtaler om en avtale for å sikre at colombianere som deporteres, behandles med en viss verdighet og respekt.
Det ble også gitt trusler om innreiseforbud for tjenestemenn og diverse sanksjoner, og USAs ambassade i Bogota satte behandlingen av visumsøknader på vent.
Petro svarte da med samme mynt: 25 prosent toll på amerikanske importvarer til Colombia. Dermed kunne det se ut som at den første handelskrigen etter at Donald Trump ble gjeninnsatt som president sist mandag var i gang.
Colombia har ikke kommet med noen umiddelbar bekreftelse på at de godtar Trumps betingelser.
Den kortvarige tollkrigen startet etter at Colombia nektet å ta imot amerikanske militærfly med deporterte migranter. President Gustavo Petro begrunnet avgjørelsen med at migranter ikke er kriminelle og bør behandles med verdighet.
Trump slo imidlertid hardt tilbake og kunngjorde en straffetoll på 25 prosent på alle colombianske varer som importeres til USA. Straffetollen skulle økes til 50 prosent dersom colombianerne ikke ga seg innen én uke.
Sent søndag kveld kom imidlertid kontrabeskjeden fra Washington om at Colombia aksepterte de amerikanske kravene. Straffetollen ble derfor stilt i bero, men de øvrige sanksjonene opprettholdes «fram til det første flyet med deporterte colombianere» er sendt i retur, ifølge talsperson Karoline Leavitt i Det hvite hus.
(©NTB)