Fordrevne fra kamphandlingene i Goma i Kongo på vei mot byens sentrum søndag. Foto: Moses Sawasawa / AP / NTB
Kriminalitet og rettsvesen: – Det er vanskelig å finne en god forklaring på hvorfor dette skjer nå. De gjør seg selv egentlig en bjørnetjeneste ved å prøve å ta Goma. Det ser ikke helt bra ut, dette her, sier seniorforsker Buås til NTB.
Natt til mandag hevdet M23-opprørerne å ha tatt kontroll over Goma i det som er en stor opptrapping av den lenge pågående konflikten i området.
I timene etter har det kommet meldinger om skyting, eksplosjoner og artilleriild. En masserømming fra et fengsel med omtrent 3000 innsatte skal ha krevd flere liv, og vitner melder om pågående kamper mellom M23 og regjeringsstøttede militser.
– Det er vanskelig å se hva M23 tjener på dette rent politisk, og hva de kan oppnå. Jeg tror ikke de har styringskapasitet til å holde denne byen. De viser at de kan lage kaos – hvis det er ment som et signal, så mister de politisk krutt, sier han.
Goma ligger i den mineralrike regionen Nord-Kivu, men Buås sier M23 ikke trenger Goma for å kunne utvinne ressursene fra regionen via Rwanda. M23 tok også kontroll over Goma i 2012, men trakk seg ut av byen etter bare få dager.
– Det har knyttet seg til tutsi-minoritetens rettigheter, men agendaen om minoritetsvern og rettigheter er mer eller mindre borte i dag. Det M23 gjør nå, fører til at det bare vanskeligere å være tutsi i dette området – de blir stemplet som lakeier for Rwanda, sier han.
Den kongolesiske regjeringen anklaget Rwanda – noen timer før innmarsjen i Goma – for å erklære krig med offensiven til M23. De diplomatiske forbindelsene mellom de to landene er brutt, og de siste dagene har minst 13 fredsbevarende soldater blitt drept i opptrappingen av volden.
– Dersom det stemmer at rwandiske styrker er inne i Goma, så er det jo egentlig krig mellom de to landene allerede. Men hva betyr en fullskala krig i dette området? Det har vært en eller annen form for krigstilstand her i lang tid, sier Buås.
Goma har rundt en million innbyggere, og huser omtrent like mange fordrevne fra konfliktområder i Nord-Kivu.
Etter planen skal Kongo og Rwandas presidenter, Félix Tshisekedi og Paul Kagame, møtes denne uken. Møtet mellom dem ble imidlertid kunngjort før M23 hevdet å ha tatt kontroll over Goma.
– Det kan jo hende at man klarer å unngå de verste scenarioene – oppi alt dette så har man en befolkning som er ekstremt sliten av sammenhengende konflikt og uro i dette området siden tidlig 90-tall, sier Buås.
Buås mener at M23 – og støttespilleren Rwanda – verken har økonomisk eller politisk insentiv til å ta byen, som ligger helt på grensen til både Rwanda og Uganda.
M23 er den seneste i en rekke opprørsgrupper bestående av kongolesiske tutsier som får støtte av Rwanda. Konflikten springer delvis ut av folkemordet mot tutsiene i Rwanda i 1994, men går egentlig enda lenger tilbake, sier Buås.
Ifølge FN er det mellom 500 og 1000 rwandiske soldater i Kongo for å hjelpe M23.
(©NTB)