Det er høyere forekomst av vold og overgrep blant urfolk, også samer i Norge, og høy terskel for å oppsøke hjelpeapparatet i etterkant. Mange mangler tillit til myndighetene etter erfaringer med diskriminering og fornorsking. Foto: Heiko Junge / NTB
Kultur og underholdning: – Det er et gjennomgående funn i omfangsstudier at det er høyere forekomst av vold og overgrep blant urfolk, og særlig kvinner og barn, enn i majoritetsbefolkningen. Det gjelder også samer i Norge, sier forsker og prosjektleder Solveig Bergman ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i en pressemelding.
Tirsdag lanseres en ny, kvalitativ forskningsrapport som tar for seg erfaringer med vold hos utsatte og barrierer i deres møte med hjelpeapparatet.
Funnene viser at volden og overgrepene er del av komplekse historiske og kulturelle mønstre. Det strekker seg over flere generasjoner. Det mangler språk for å sette ord på det man har vært utsatt for. I tillegg belyser studien en taushetskultur, en gruppelojalitet, der det å stå fram kan være risikabelt. Dessuten opplever de som faktisk sier ifra, at det ikke nødvendigvis gir tilgang på hjelp eller anerkjennelse.
– Denne studien viste en nokså høy grad av normalisering og nærmest stilltiende aksept av vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep i nordnorske kystsamfunn. Det er spesielt hos den eldre generasjonen kvinner, sier Bergman.
(©NTB)