Regjeringen ønsker å få et mer effektivt tilsyn med dagligvarebransjen og styrke håndhevingen av loven. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Økonomi og næringsliv: Formålet er å få et mer effektivt tilsyn med dagligvarebransjen og styrke håndhevingen av loven.
– Jeg mener Dagligvaretilsynet ikke fungerer etter hensikten i sin nåværende form. Etaten er liten, får få saker og sliter med å rekruttere. Vi må sørge for at skattepengene våre brukes mest mulig effektivt. Regjeringen foreslår derfor å legge ned dagligvaretilsynet og flytte håndhevingen av loven til et mer egnet tilsyn. Vi ønsker nå innspill om dette, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) i en pressemelding.
Dagligvaretilsynet ble opprettet da lov om god handelsskikk trådte i kraft i 2021, og har i dag fire faste ansatte.
Tilsynets hensikt er å håndheve loven, og sørge for ryddige og forutsigbare avtaler mellom kjeder og leverandører. I dag er det flere utfordringer ved tilsynet sånn det organisert, opplyser regjeringen.
Forslagene i høringsnotatet gjelder også håndheving av lov om god handelskikk mer generelt. Blant annet ønsker departementet innspill på om det er behov for flere virkemidler i loven.
– Vi merker alle de høye matvareprisene. Regjeringen jobber derfor målrettet med forholdene i dagligvarebransjen for at forbrukerne skal få et bedre dagligvaretilbud. En del av dette arbeidet handler om å ha et treffsikkert lovverk som blir håndhevet effektivt, sier Myrseth.
(©NTB)