President Emmanuel Macron da han besøkte Det hvite hus i Washington i slutten av februar. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
Krig og konflikter: Det sa Macron i en tale til nasjonen onsdag. Han understreket samtidig at det kun er Frankrikes president som vil ha kontroll over våpnene.
Betydningen av Frankrikes atomvåpen er blitt mer diskutert den siste tiden. Bakgrunnen er europeiske lands bekymring for om USA lenger er en alliert de kan stole på.
– Jeg ønsker å tro at USA vil stå ved vår side, men vi må være forberedt dersom det ikke lenger er tilfelle, sa Macron i talen.
Tysklands påtroppende statsminister Friedrich Merz er blant dem som ønsker en diskusjon om franske og britiske atomvåpen kan verne større deler av Europa.
Neste uke ønsker han å samle alle de europeiske forsvarssjefene til et møte i Paris. De skal diskutere hvordan Ukraina kan støttes etter en fredsavtale.
– Kanskje med utplassering av europeiske styrker, sa Macron i talen.
– De ville ikke dratt for å kjempe ved fronten, men de kunne vært der når en fredsavtale er undertegnet, for å garantere at den respekteres fullt ut.
Et arsenal med atomvåpen kan skremme fiendtlige land fra å angripe, og dette kalles «kjernefysisk avskrekking». Hvis slik beskyttelse utvides til å omfatte flere land, brukes uttrykket «atomparaply».
Disse temaene er blant dem som skal diskuteres på et EU-toppmøte i Brussel torsdag. Europeisk opprustning og krigen i Ukraina står også på dagsordenen, og ifølge EU-kilder skal Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj delta.
I sin tale sa Macron at den russiske aggresjonen «ikke kjenner noen grenser» og at det er «galskap å forbli en tilskuer i denne farlige verden».
I Vest-Europa er det kun Frankrike og Storbritannia som har atomvåpen. Landene i verden med desidert flest atomvåpen er Russland og USA.
(©NTB)