De viktigste kildene til jod er melk og hvit fisk, men forbruket av begge disse matvarene har falt de siste årene. Nå tar myndighetene grep. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Medisin og helse: Matindustrien er nå bedt om å tilsette jod i salt – nærmere bestemt 20 mikrogram per gram salt – også i brød og bakervarer, skriver Nettavisen.
Jod er avgjørende for stoffskiftet og hjernens utvikling, særlig hos gravide. Alvorlig mangel kan føre til varige hjerneskader hos fosteret.
– Det er behov for å innføre flere kilder til jod i det norske kostholdet for å redusere risikoen for jodmangel. Vi er spesielt opptatt av at kvinner i fruktbar alder bør ha et bra lager av jod i kroppen, helst før de blir gravide, sier Marianne Hope Abel i FHI.
I dag er det bare Jozo-salt som er tilsatt jod. Nå anbefaler Nasjonalt råd for ernæring at også vanlig bordsalt og industrisalt skal berikes.
– Det er litt ironisk å putte ting vi trenger mer av, oppi ting vi trenger mindre av. Men det er krevende å finne en annen matvare så mange spiser, sier ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør til Nettavisen.
De viktigste kildene til jod er melk og hvit fisk, men forbruket av begge disse matvarene har falt de siste årene.
– Samtidig som prisene på fisk har steget enormt, er det blitt mindre oppmerksomhet rundt den hvite fisken vi tidligere spiste så mye av, sier Sundfør.
(©NTB)