Kongsberg Gruppen produserer skrogdeler til Lockheed Martins kampfly av typen F-35, som Israel benytter i angrep på Gazastripen. Foto: AP / NTB
Økonomi og næringsliv: Partiet har nå fremmet forslag i Stortinget om å endre dagens praksis for å hindre at våpen og ammunisjon, produsert ved norske Nammos fabrikker i USA, finner veien til Israel.
Rødt viser til at Nammo, der den norske stat har en eierandel på 50 prosent, har åtte fabrikker i USA. Panservern av typen M72 og M141 Bunker Buster-missiler produsert ved disse fabrikkene, har funnet veien til Israel, ifølge partiet.
Rødt viser også til at Kongsberg Gruppen produserer skrogdeler til Lockheed Martins kampfly av typen F-35, som Israel benytter i angrep på Gazastripen.
– Utenriksdepartementet avslår søknader om eksport hvis det foreligger kunnskap om at det militære utstyret vil kunne bli brukt til å begå folkemord, forbrytelser mot menneskeheten eller krigsforbrytelser, sa Eide.
Rødt er ikke fornøyd med svaret og mener at regjeringen må skjerpe kontrollen med eksport av våpen, våpenkomponenter og ammunisjon via tredjeland.
De foreslår derfor at Stortinget skal be regjeringen om å oppheve unntaket USA får fra vilkåret om norsk godkjenning, før reeksport av forsvarsmateriell kan finne sted.
– Stortinget ber regjeringen bruke sin eiermakt i forsvarsindustrien til å sikre at forsvarsindustriselskapene ikke bidrar til forsyning eller overføring av våpen, ammunisjon eller beslektet utstyr til Israel i henhold til FNs resolusjon A/RES/ES-10/24, heter det i forslaget partiet har fremmet i Stortinget.
Bjørnar Moxnes stilte alt i fjor spørsmål i Stortinget om dette, og han fikk da til svar fra utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) at norsk eksportkontroll er streng og i samsvar med landets internasjonale forpliktelser.
– Det er grundig dokumentert at Norge ikke har foretatt seg noe for å hindre våpenstøtte til Israel via USA, da Norge fortsatt tillater amerikansk reeksport av forsvarsmateriell produsert i Norge og fra datterselskaper i USA hvor den norske stat er tungt inne på eiersiden, påpeker Rødt.
(©NTB)