Emilie Enger Mehl (Sp) ser på bevæpningen til politifolk på Kjelsrud politistasjon for å diskutere generell bevæpning av politiet. Foto: Heiko Junge / NTB
Kriminalitet og rettsvesen: De tre har alle endret mening i spørsmålet. Et skjerpet kriminalitetsbilde og økende utfordringer rundt psykiatri er noe av bakgrunnen, forklarer Sp-toppene til NTB.
– Vi har sett samfunnet endre seg på kort tid. Tidligere har man vært bekymret for at kriminaliteten ville bli tøffere, men nå ser vi at den utviklingen allerede har skjedd, sier Mehl.
Den tidligere justisministeren viser til ungdomskriminalitet, svenske gjengkriminelle som beveger seg over grensen, terrortrusselnivået de siste årene og en lovendring innen psykisk helsevern som har gjort det vanskeligere å legge folk inn med tvang.
Mehl, Pollestad og Borch legger også vekt på at generell bevæpning er et ønske fra politihold – både fra Politiets Fellesforbund og elleve av tolv politimestere. Det har også vært flere perioder med midlertidig bevæpning de siste årene, og erfaringene viser at man kan ha tillit til at politiet håndterer dette på en god måte, mener de tre.
Det betyr å si nei til generell bevæpning, men heller å videreføre framskutt lagring av våpen i tjenestebiler og punktbevæpning på særlig sårbare steder og spesielle situasjoner.
Hvis Senterpartiet snur og lander på at politiet skal bære våpen, går det trolig mot flertall på Stortinget. Nylig gikk Høyre inn for generell bevæpning, og KrF har varslet at de vil gjøre det samme. Sammen med Fremskrittspartiet, som lenge har gått inn for dette, har partiene et flertall på 87 representanter.
Et forslag ligger klart til votering i Stortinget i mai, så en avklaring kan komme raskt, ifølge Pollestad. Men først venter debatt på landsmøte.
– Jeg er spent på utfallet. Det er en viktig sak, sier han.
– Jeg mener vi må tenke oss veldig grundig om før vi forlater målet om at politiet skal være ubevæpnet i sitt daglige virke. Samfunnets behov for tillit og å unngå eskalering må veies mot politiets ønsker, skrev hun i et innlegg i Nationen tidligere i vinter.
– Jeg frykter at politifolk med våpen på hofta i sitt daglige virke vil bety at forebygging blir vanskeligere, tilliten lavere og potensialet for eskalering større. Det er en kjempeverdi ved det norske samfunnet at politiet vårt som hovedregel går uten våpen på jobb, skrev hun videre.
Det er imidlertid delte meninger i Sp om politibevæpning. Flertallet på åtte av ti i programkomiteen ønsket å fortsette dagens ordning.
Avtroppende nestleder Anne-Beathe Tvinnereim – som ledet programarbeidet – har advart mot politibevæpning.
(©NTB)