Vi bruker cookies for å sikre kvaliteten på tjenestene våre. Når du godtar cookies, godtar du at RS og våre partnere kan bruke cookies, enhets-IDer og andre data som lagres og/eller vi får tilgang til på din enhet fra RS, til å samle inn persondata, slik som informasjon om hvilke sider du har besøkt, for disse formålene: Personvernerklaering og Brukervilkår.
Godkjenn
RadioStavangerRadioStavangerRadioStavanger
Notification Vis mer
Font ResizerAa
  • Hjem
  • Nyheter
  • Nettradio
  • Bli Medlem
Reading: Nordmenn spiser mindre på restaurant
Del
Font ResizerAa
RadioStavangerRadioStavanger
Search
  • Hjem
    • Nyheter
  • Nettradio
Have an existing account? Sign In
Follow US
RadioStavanger > Blog > Nyheter > Nordmenn spiser mindre på restaurant

Nordmenn spiser mindre på restaurant

Publisert oktober 25, 2025
Del
Del

Nordmenn bestiller mindre alkohol på restauranter. Foto: Heiko Junge / NTB

Av NTB | 25.10.2025 09:33:28

Økonomi og næringsliv: – Det er krevende tider for serveringsbransjen. Flere restauranter opplever at folk holder litt igjen, og det er ikke så rart. Prisene har økt, og mange har strammere budsjetter. Samtidig viser undersøkelsen at restaurantbesøk fortsatt betyr mye for folk, og det er positivt, sier bransjesjef for servering Tobias Strandskog-Christensen i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) Reiseliv i en pressemelding.

Bare 7 prosent av den norske befolkningen spiser ute ukentlig. 34 prosent oppgir at de spiser ute 1 til 3 ganger i måneden, mens over halvparten oppgir at de spiser ute sjeldnere enn en gang i måneden og 8 prosent sier de aldri spiser ute.

Av Oslo-borgere oppgir 12 prosent at de spiser ute ukentlig, og bare 3 prosent oppgir at de aldri spiser ute.

I flere fylker langs kysten derimot, oppgir 1 av 5 at de aldri spiser ute.

– Et restaurantbesøk handler om mer enn mat og drikke. Når du ser en fotballkamp på puben, tar en kaffe eller deler en middag med venner, støtter du mer enn bare en bransje – du bidrar til et levende lokalmiljø, sier Strandskog-Christensen.

35 prosent oppgir i undersøkelsen at de drikker mindre alkohol enn de gjorde for ett til to år siden.

– Det er positivt at mange reduserer alkoholforbruket, men for serveringsstedene betyr det lavere omsetning. Kombinasjonen av økte kostnader og presset inntjening gjør situasjonen til mange serveringssteder krevende, sier Strandskog-Christensen.

– Mange eiere og ansatte står på for å holde liv i møteplasser som gir arbeid, fellesskap og trivsel, sier han.

Det er store regionale forskjeller i hvor mye vi spiser ute. Folk i Oslo spiser klart mest ute, mens folk i fylker langs kysten spiser mye mindre ute.

– Mange er mer bevisste på pengebruken når de går ut. De deler retter, dropper vin og velger rimeligere alternativer. Det merkes i bransjen, forteller han.

Driftsmarginen ligger på 2,1 prosent, og det er det laveste resultatet siden pandemien, skriver NHO. Marginene er syltynne for serveringsbedrifter, ifølge Strandskog-Christensen.

(©NTB)

Welcome Back!

Sign in to your account

Brukernavn eller Epost
Passord

Glemt passord?