Vi bruker cookies for å sikre kvaliteten på tjenestene våre. Når du godtar cookies, godtar du at RS og våre partnere kan bruke cookies, enhets-IDer og andre data som lagres og/eller vi får tilgang til på din enhet fra RS, til å samle inn persondata, slik som informasjon om hvilke sider du har besøkt, for disse formålene: Personvernerklaering og Brukervilkår.
Godkjenn
RadioStavangerRadioStavangerRadioStavanger
Notification Vis mer
Font ResizerAa
  • Hjem
  • Nyheter
  • Nettradio
  • Bli Medlem
Reading: Global oppvarming kan føre til mer kvikksølv i sjømat
Del
Font ResizerAa
RadioStavangerRadioStavanger
Search
  • Hjem
    • Nyheter
  • Nettradio
Have an existing account? Sign In
Follow US
RadioStavanger > Blog > Nyheter > Global oppvarming kan føre til mer kvikksølv i sjømat

Global oppvarming kan føre til mer kvikksølv i sjømat

Publisert november 18, 2025
Del
Del

Forskere er bekymret for at det kan bli mer kvikksølv i sjømat. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB

Av NTB | 18.11.2025 09:38:52

Vær: – Dette gjør at gammel kvikksølvforurensning som naturen har lagret for oss, kan lekke ut og bli en trussel for livet i havet, sjømaten vi spiser og helsa vår, sier havforsker Michael Bank i en pressemelding.

Han har ledet internasjonal forskning på temaet og gir blant annet råd til FN om kjemikalier og klima.

Det skilles mellom moderne og arvet kvikksølv, og sistnevnte har ligget lenge i naturen og kan slippe ut for eksempel ved at permafrosten tiner, som på Svalbard eller i Sibir, eller når havet blir varmere, ved skogbranner og andre ekstreme værhendelser.

– Vi står overfor svært ulike typer kvikksølv, både når det gjelder hvor gammelt det er og hvordan det sirkulerer i naturen. Spesielt metylkvikksølv er farlig, fordi det virker som en sterk nervegift for både dyr og mennesker, sier Bank.

(©NTB)