Vi bruker cookies for å sikre kvaliteten på tjenestene våre. Når du godtar cookies, godtar du at RS og våre partnere kan bruke cookies, enhets-IDer og andre data som lagres og/eller vi får tilgang til på din enhet fra RS, til å samle inn persondata, slik som informasjon om hvilke sider du har besøkt, for disse formålene: Personvernerklaering og Brukervilkår.
Godkjenn
RadioStavangerRadioStavangerRadioStavanger
Notification Vis mer
Font ResizerAa
  • Hjem
  • Nyheter
  • Nettradio
  • Bli Medlem
Reading: Halvparten sverger til ribba på julaften – i år også
Del
Font ResizerAa
RadioStavangerRadioStavanger
Search
  • Hjem
    • Nyheter
  • Nettradio
Have an existing account? Sign In
Follow US
RadioStavanger > Blog > Nyheter > Halvparten sverger til ribba på julaften – i år også

Halvparten sverger til ribba på julaften – i år også

Publisert november 20, 2025
Del
Del

Når julemiddagen inntas i år skal halvparten av oss ha ribbe. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Av NTB | 20.11.2025 06:19:21

Sosiale forhold: – Det er enkelt og greit fordi man er glad i julemat og glad i tradisjonene rundt julematen. Så da spiser vi stort sett det samme hvert år, sier sosiolog og analyseansvarlig Gunnar Thoen i MatPrat til NTB.

De har fått svarene på sin årlige juleundersøkelse fra Opinion, og der er det tydelig at julaften, det er ikke dagen da vi tenker i helt nye baner.

– Nordmenn er egentlig blitt litt mer moderne i matveien, vi prøver nye ting, men den tradisjonelle julematen består. Jeg tror det er fordi at uansett hvor mye man eksperimenterer ellers og hvor mye man er glad i nye smaker, så liker man den smaken av jul. Og så handler valget nok mye om at julaften kun er én gang i året, så da vil man nødig forandre mye der, sier Thoen.

Han påpeker også tre andre poeng som gjør det fristende å velge disse rettene igjen og igjen:

– Ribbe og pinnekjøtt er begge middager de fleste liker, de er ganske enkle å tilberede, særlig hvis du har gjort det før, og greit å lage til mange personer på én gang.

Multekremen peker seg ut som generasjonsdessert, mener Matprat, da den blir mer og mer favoritt med alderen, og er mest populært blant de over 60 år.

– Jeg tenkte egentlig at riskremen også ville vært mer aldersbetinget, men der er populariteten mer jevnt fordelt på aldersgruppene, sier Thoen.

– Ja, den kan vi nok ta livet av. Det er kanskje noen, men forsvinnende få ut fra svarene vi får. Vi tenkte kanskje at noen spiste pizza tidligere på dagen, men det var det heller ikke mye av, sier Thoen.

Med i underkant av 1 prosent havner pizzamiddagen i ganske godt selskap. Det var i fjor nemlig også bare 1 prosent som spiste lutefisk, torsk eller and.

– Der er det jo kalkunen som råder. 38 prosent spiste det i fjor, sier Thoen.

Igjen ser det ut til at folk velger det samme i år.

Litt kuriøst er det kanskje at neste store kategori på svaroversikten er alle som ikke husker hva de spiste på nyttårsaften i fjor: 15 prosent har glemt.

– Så kan man tøyse med at mange kanskje var mer opptatt av selve nyttårsfesten, men det henger nok også sammen med at nyttårsmiddagen er litt mindre tradisjonell enn julaften. Det spiller stor rolle at det skal være fest, men det har ikke så mye å si akkurat hva som står på menyen, sier Thoen.

Også dessertvalget på julaften følger tradisjoner. Fire av ti svarer – igjen – at de skal ha riskrem på bordet, mens to av ti skal ha multekrem og én av ti skal ha karamellpudding. Den litt yngre garden vil ha is.

Tallene fra 2020 viser at ribba da som nå, sto på rundt halvparten av middagsbordene julaften, og pinnekjøttet var valget hos 35 prosent. Kalkun har også hatt omtrent den samme oppslutningen opp gjennom årene. Likheten fra år til år går også igjen på regionalt nivå.

Undersøkelsen tar også for seg planene for nyttårsaften og hva som ble konsumert 31. desember 2024.

(©NTB)