Harde utfall mot Trond Giske i Trondheim Ap – beinhard kamp om delegater til nominasjonsmøtet

NTB
NTB

Trond Giske ligger at til å få flertallets støtte for sitt forslag til delegater til nominasjonsmøtet i Trøndelag Ap i slutten av november. Det er dette møtet som avgjør hvem som skal få stille til stortingsvalg og hvilken plass de skal ha på stortingslista. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

Av NTB | 13.11.2024 20:59:22

Politikk: – Forskjellen på diktatur og demokrati defineres av hvordan et flertall håndterer et mindretall. Flertallet i Trondheim Aps definisjon er at mindretallets stemme ikke skal bli hørt i denne nominasjonsprosessen. Det synes jeg er skammelig, og det kommer til å skade Trondheim Ap i lang tid framover, sa Jørn Arve Flått fra talerstolen onsdag kveld.

Etter en emosjonell debatt, med tidvis svært sterke karakteristikker av metodene til Giske-fløyen, var det ventet at flertallet på representantskapsmøtet i Trondheim Ap skulle gå inn for listen over delegater som Trond Giske og hans støttespillere foreslo. Den listen består av delegater som er ventet å stemme for at Giske settes øverst på stortingslisten.

– Her er vi vitne til et organisasjonsdemokrati i fritt fall, sa en annen debattant, som mente splittelsen i nærmet seg en avgrunn.

Trond Giskes Nidaros Sosialdemokratisk Forum er det største laget i Trondheim. De fleste av debattantene syntes før voteringen å være forberedt på at de ville stemme ned alternative forslag til delegasjonssammensetningen til nominasjonsmøtet i Trøndelag Ap.

Trondheim har 57 av 133 delegater på nominasjonsmøtet i slutten av november. Det er dette møtet som skal vedta hvem som får stille til stortingsvalg for Trøndelag Ap og hvilken plass de skal ha på stortingslista. Dermed trenger Giske støtte fra ti andre delegater. Av signalene fra dem som har tilkjennegitt et syn på saken, er det tilstrekkelig antall delegater fra andre lag enn Trondheim som ventes å støtte Giskes kandidatur.

Listeforslaget til Giske-fløyen domineres fullstendig av medlemmer i Nidaros Sosialdemokratisk Forum, ifølge Adresseavisen. De som ikke tilhører Nidaros er ventet å støtte Giskes kandidatur til førsteplassen.

Halve styret i Trondheim Ap, alle de folkevalgte i Trondheim bortsett fra én og alle lokallagsledere som har vært kritiske til Giske, og AUF, er utelukket fra lista over delegater til nominasjonsmøtet i Trøndelag Ap, ifølge TV 2.

– Vi kan ikke lage nye regler nå, protesterte Gunn Elin Høgli.

– Vi ønsker skriftlig valg på delegatene til nominasjonsmøtet. Og hvis 20 mener det, så regner vi med at det blir tatt til følge, sa Tine Eikevik.

Giske argumenterte med at skriftlig votering ville være ugjennomførbart, og at det er opp til møtet å bestemme hvordan stemmeprosessen skal foregå.

Emil Raaen og Kirsti Tømmervold mente på sin side at et flertall ikke kan frata et mindretalls ønske om skriftlig valg.

Giskes forslag om håndsopprekning for å avgjøre delegasjonen til nominasjonsmøtet fikk flertall i salen. 66 av 168 stemmeberettigede stemte for skriftlig valg – og forslaget falt.

Han reagerer kraftig på situasjonen i Trondheim Ap og kaller hendelsene på møtet «rå maktutøvelse» som er «et sjumilssteg i feil retning for å gjenreise Arbeiderpartiet som et stort folkeparti».

– Det er en forferdelig trist utvikling som jeg ikke tror tjener noen andre formål enn Trond Giskes sjanser til å komme tilbake på Stortinget, skriver Gaute Skjervø i en kommentar til Adresseavisen.

Et motforslag fra fem styremedlemmer som består av et bredere utvalg av representanter fra ulike virksomheter i Trondheim Ap, får trolig ikke flertallets støtte. Denne lista er i tråd med tradisjonen der styret, bystyretoppene, lokallagslederne og AUF er sikret plass og at resterende plasser bestemmes av medlemstallene.

Giskes liste representerer «flertallets tyranni», ifølge en av debattantene. Giske-motstanderne mener deres liste sørger for at også mindretallet blir representert på nominasjonsmøtet.

Hvis vedtaket blir fattet som antatt onsdag, synes Trond Giske å komme substansielt nærmere stortingsplass og et rikspolitisk comeback etter valget neste år.

Noen minutter inn i møtet la Giske fram forretningsordenen. Da mente han at det måtte stemmes med håndsopprekning, og han ville at et flertall skulle avgjøre om det ble håndsopprekning, skriver Adresseavisen.

– Hvis Tronds forslag blir vedtatt, slik det ser ut til, er AUF i praksis kastet ut av Trondheim Arbeiderparti, sa nyvalgt AUF-leder Gaute Skjervø til Adresseavisen før voteringen onsdag.