Filmskaperen Joachim Trier fikk torsdag en ny pris, denne gangen for sin innsats for dansk-norsk forståelse og samarbeid. Foto: Heiko Junge / NTB
Kultur og underholdning: Det er Fondet for dansk-norsk samarbeid som deler ut prisen, som fra og med 2024 er omdøpt til Hammerich-prisen og har doblet prisbeløpet.
Tidligere mottakere er Vigdis Hjorth (2019), danske Carsten Jensen (2018) og Jan Kjærstad (2016).
Det sier Hanne Bjurstrøm, styreleder i fellesstyret og det norske styret i Fondet for dansk-norsk samarbeid om å gi prisen til filmskaperen Joachim Trier.
Den består av 100.000 danske kroner – nærmere 160.000 norske kroner – og et opphold på fondets hotell Lysebu.
– Ettersom jeg er knyttet til begge land med en dansk far og en norsk mor helt ned i DNA-et, har det i mitt liv nesten vært en blind flekk å måtte skille mellom de to kulturene, som begge føles så kjente for meg.
Triers filmer har et stort publikum også i Danmark, og ifølge juryen har spesielt Oslo-trilogien – med «Reprise» (2006), «Oslo, 31. august» (2011) og «Verdens verste menneske» (2021) – fått status som hovedverk i skandinavisk og europeisk film i det 21. århundre.
«Med sin dansk-norske bakgrunn, filmstudier i Danmark og samarbeid med danske filmprodusenter, fotografer og klippere, har prisvinneren bidratt til å øke forståelsen mellom Danmark og Norge», konkluderer juryen.
Prisen ble opprettet til minne om den danske sjøoffiseren og kontreadmiralen Carl Hammerich (1888-1945).
Sammen med sin norske kone Borghild Hammerich var han sentral i den humanitære Danskehjelpen til Norge under andre verdenskrig. Han ble arrestert av tyskerne og omkom i mars 1945 da Gestapos hovedkvarter i København ble bombet.
– Som virkemiddel er film både en felles referanse, og samtidig med på å skape en felles kulturforståelse mellom Danmark og Norge.
– Jeg er veldig takknemlig og glad for å motta Hammerich-prisen for mitt arbeid, sier Trier, som har en personlig grunn til å finne prisen «spesielt rørende».
Hammerich-juryen trekker fram hvordan Trier har tatt for seg temaer som kjærlighet, erindring, identitet og ungdommens forvirring i en urban kontekst, på en måte som treffer mange.
Joachim Trier fikk overrakt Hammerich-prisen i en seremoni på Lysebu i Oslo torsdag kveld, der han både ble sceneintervjuet og det var musikkinnslag fra Danmark og Norge, ifølge arrangørene.
(©NTB)