LO-nestleder Steinar Krogstad har ingen intensjoner om å gå inn på diskusjoner om fredning av sykelønna i bare 18 måneder. Foto: Terje Pedersen / NTB
Arbeidsliv: Arbeidsgiverne er villige til å la sykelønnsordningen være uendret i inntil 18 måneder, forutsatt at en kunnskapsinnhenting om sykefraværet får et mandat de kan godta, melder NRK fredag.
Utspillet som framkommer i et brev fra arbeidsgiversiden, får en kjølig mottakelse hos hovedmotparten på arbeidstakersiden. I brevet blir det tatt initiativ til å koble på riksmekleren for å få hjelp i de svært krevende forhandlingene om en ny IA-avtale.
– En samlet arbeidsgiverside forsøker å komme LO og de andre arbeidstakerorganisasjonene i møte med et kompromiss om fredning av sykepengeordningen og foreslår bruk av riksmekler, sier arbeidslivsdirektør Nina Melsom til NTB.
LO-nestleder Steinar Krogstad opplyser til NTB at det er uaktuelt for LO å diskutere – og langt mindre akseptere – en forslaget fra arbeidsgiversiden om kortere fredningstid. Han avviser også initiativet til å be riksmekleren om hjelp.
Det var Krogstad som overfor NTB i oktober åpnet for at LO kunne gå med på en bred kunnskapsinnhenting rundt sykefraværet, årsakene og sykelønnsordningen. LO forutsetter da at en IA-avtale som freder sykelønna i fire år, skal være undertegnet først.
– Vi sier ikke nei til en bred kunnskapsinnhenting om fravær som også omfatter sykelønnsordningen og konsekvenser av eventuelle endringer i den. Men vi forutsetter da at en ny IA-avtale som freder ordningen, er på plass først, sa han til NTB.
NHO uttalte seg forbeholdent positiv til utspillet, men stilte blant annet spørsmål ved nettopp «hvorfor LO mener det er nødvendig å frede sykelønnsordningen i hele fire år».
Derfor er alle interne frister nå kastet på båten, mens partene fortsetter forhandlingene på ubestemt tid.
Den gjeldende IA-avtalen utløper ved nyttår, og partene kan teoretisk sett forhandle fram til da. Det er også mulig for partene å bli enige om en midlertidig forlengelse av avtalen inntil samtalene om en ny er ferdigstilt.
– Tøffe forhandlinger har vi mye erfaring med fra tariffoppgjør, og da har ofte riksmekler vært en viktig ressurs. Vi tror han også kan være det i IA-forhandlingene nå og hjelpe arbeidstakere og arbeidsgivere å komme fram til en enighet begge parter kan leve med, sier Nina Melsom til NTB.
– Så lenge motparten ikke vil frede sykelønnsordninga i hele den nye perioden på fire år, er vi ikke enige. 18 måneder er et forslag vi ikke vil gå med på, sier Krogstad til FriFagbevegelse som hadde LO-nestlederens uttalelser først.
Forhandlingene om IA-avtalen startet i september og skulle etter de tentative fristene partene opererte med internt, være sluttført. Men siden oppstarten har forhandlingene kjørt seg fast i en hengmyr av gjensidige ultimatumer fra LO og NHO.
(©NTB)