Sildajazz: Tidligere festivalsjef for Sildajazz, Terje Ekrene Vik, deler nå sine tanker etter å ha blitt avsatt som følge av festivalens økonomiske problemer og overgang til dugnadsdrift.
Han peker overfor Jazznytt på manglende inntekter fra skjenking som en viktig årsak til økonomikrisen og mener dette er en tapt mulighet som kunne reddet festivalen.
Manglende inntekter fra skjenking
Vik trekker frem Haugesunds skjenkeregler som en vesentlig utfordring for Sildajazz. Reglene tillater ikke festivalen å stå for egen servering under utendørsarrangementer, noe han mener har gått kraftig utover inntektene.
– Hvis vi hadde hatt muligheten til å stå for egen skjenking, ville det hatt en betydelig positiv innvirkning på resultatene. Vi mistet store summer som kunne bidratt til å balansere budsjettet, sier Vik til nettstedet.
Han kritiserer reglene som beskytter lokale utelivsaktører på bekostning av arrangementer som Sildajazz.
– Det er et bakstreversk opplegg som sikrer penger til utelivet, men ikke til festivalen. Dette har direkte påvirket vår økonomiske situasjon, sier han videre.
Fra innovasjon til dugnad
Vik tok over ledelsen i 2023 og planla å bygge videre på festivalens suksess med et fokus på både tradisjonell og moderne jazz. Men tiden hans som sjef ble preget av økonomiske utfordringer, hvor særlig de store konsertene på Rådhusplassen ble et pengesluk.
– Jeg ønsket å satse mer på kjerneprogrammet, både tradisjonell jazz og moderne uttrykk. Men økonomien var presset, og styret gikk i stedet for en løsning med dugnadsdrift. Dette har ført til at festivalen nå står uten en daglig leder, sier Vik til Jazznytt.
Frustrasjon over manglende tid
Han mener vedtaket om å gå over til dugnadsdrift både er forhastet og dårlig gjennomtenkt.
– Vi kunne brukt tiden på å hente inn kapital og jobbe strategisk, men isteden ble mye av høsten brukt på interne prosesser. Nå er det mindre enn ni måneder til neste festival, og det er uklart hvordan den skal gjennomføres, sier han.
Usikker fremtid for Sildajazz
Med Sildajazz uten en daglig leder og en driftsform basert på frivillighet, er festivalens fremtid høyst usikker. Vik uttrykker bekymring for hvordan festivalen skal klare å opprettholde sitt kunstneriske nivå og nasjonale anerkjennelse.
– Festivalen trenger en ledelse for å håndtere økonomi, program og samarbeid. Jeg håper virkelig Sildajazz finner en måte å ivareta sin posisjon som en av Norges viktigste jazzfestivaler, sier han til Jazznytt.
Styret har foreløpig ikke kommentert hvordan dugnadsdriften skal organiseres eller hvordan de planlegger å løse utfordringene Vik peker på, melder nettstedet.