Administrerende direktør Nicolai Tangen sliter med å selge unna investeringene i Russland. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Økonomi og næringsliv: – Vi understreker at mulighetene til salg av russiske verdipapirer er svært begrenset i dag, skriver sentralbanksjef Ida Wolden Bache og sjefen for forvaltningen av oljefondet, Nicolai Tangen i et brev til Finansdepartementet.
– En tilnærming der Norges Bank kan gjennomføre enkelttransaksjoner når eventuelle salgsmuligheter dukker opp, er i dag den eneste måten Norges Bank kan selge seg ut av deler av den russiske porteføljen på, skriver de.
For nesten tre år siden fikk de beskjed om å legge en plan for et bredt nedsalg i Russland. Etter invasjonen i Ukraina skal ikke russiske objekter lenger være en del av oljefondets investeringsportefølje.
– Norges Bank ber derfor om departementets tillatelse til å gjennomføre slike nedsalg der dette lar seg gjennomføre innenfor gjeldende sanksjonsregler, skriver de to toppsjefene.
De strenge internasjonale sanksjonene etter krigsutbruddet forhindrer et bredt, samlet nedsalg. Det har derfor ikke vært mulig å utarbeide planen Finansdepartementet har bedt om – langt mindre gjennomføre en slik plan.
Verdien av fondets russiske aksjeportefølje var ved utgangen av første halvår beregnet til 1,5 milliarder kroner. I tillegg har fondet rundt 3,2 milliarder kroner i russiske rubler på kontoen i oppgjørsbanken Citibank, i den russiske verdipapirsentralen.
Bare fire dager etter at krigen brøt ut, ga Finansdepartementet beskjed om at alle investeringene til Statens pensjonsfond utland i «finansielle instrumenter utstedt av russiske foretak, stat eller enheter tilknyttet den russiske stat skulle fryses med umiddelbar virkning».
Nå ber Norges Bank om at den generelle frysen av fondets investeringer i Russland avsluttes, slik at det skal være mulig å «utnytte eventuelle salgsmuligheter».
– Sanksjonene mot Russland og mottiltakene fra russiske myndigheter har blitt utvidet ytterligere i 2024. Det er fremdeles ikke mulig å utarbeide en samlet plan for nedsalg av vår russiske portefølje, poengterer Bache og Tangen.
(©NTB)