Det kan bli dyrere å kjøpe hus og betale ned gjelden sin framover, tror Finanstilsynet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Fritid: I rapporten Finansielt utsyn slår Finanstilsynet fast at det er gode tider i norsk økonomi og for norske banker.
– I denne situasjonen må vi ta vare på motstandskraften i det finansielle systemet slik at uforutsette hendelser kan håndteres, sier finanstilsynsdirektør Per Mathis Kongsrud.
Økte renteinntekter, lave tap og effektiv drift med høy grad av digitalisering gir gode resultater og høy avkastning i norske banker. Men konkurranse om bankkunder og avtakende renter framover kan imidlertid svekke bankenes netto renteinntekter, samtidig som tapene øker noe.
«Høy husholdningsgjeld og høye bolig- og næringseiendomspriser er de viktigste sårbarhetene i det norske finansielle systemet. Gjelden i norske husholdninger har de siste par årene avtatt målt som andel av disponibel inntekt, og kredittveksten er moderat», heter det i rapporten.
Gjeldsbelastningen er likevel fortsatt høy, og Finanstilsynets boliglånsundersøkelse viser at mange låntakere tar opp store lån sett i forhold til egen inntekt og boligens verdi.
Selv om renten på kort tid ble satt kraftig opp og ligger nå på 4,5 prosent, har ikke dette ført til at norske husholdninger har problemer med å betjene gjelden sin.
Mange bedrifter som ikke selger finansielle tjenester, har fordi de tjener mindre og de høye rentekostnadene, blitt mindre lønnsomme og sliter med å betale egen gjeld.
Det er store forskjeller fra ulike næringer. For bedrifter innen varehandel og bygg og anlegg var samlet gjeld i foretak med svak betjeningsevne betydelig høyere i fjor enn i årene før pandemien.
Deler av industrien har derimot hatt fordel av svakere kronekurs og økt etterspørsel, og har bedret sin betjeningsevne.
Ventede rentekutt og lettelser i utlånsreguleringen kan føre til at boligprisene og husholdningsgjelden blir enda høyere framover, advarer tilsynet.
Andelen som ikke har betalt ned på lånene sine, har gått opp de siste årene, men er fortsatt lavere enn før pandemien. Ifølge Finanstilsynet henger dette sammen med at aktiviteten i norsk økonomi har holdt seg oppe, der mange er i arbeid og ledigheten er lav.