Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) ligger an til å være ferdig på Stortinget. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Politikk: Mehl står nemlig på andreplass på Senterpartiets liste i Hedmark, bak partileder Trygve Slagsvold Vedum. Det gjorde hun også ved de to foregående valgene, og begge ganger har partiet fått inn to direktevalgte.
Det ligger de ikke nødvendigvis an til i 2025. På en meningsmåling i november lå Senterpartiet an til nesten å bli halvert i Hedmark, og da mister de også det ene mandatet. I så fall vil Mehl være helt avhengig av å få et utjevningsmandat, noe som avhenger helt av alle partienes oppslutning på Stortinget.
Og det på tross av at hun i 2023 ble kalt regjeringens mest populære politiker av Aftenposten i forbindelse med en undersøkelse fra Norstat.
Barne- og familieminister Kjersti Toppe, kommunal- og distriktsminister Erling Sande, og landbruks- og matminister Geir Pollestad er alle øverst på lista i sine respektive valgdistrikter, men alle tre steder risikerer Senterpartiet å miste mandatet.
For Toppes del er hun inne på Stortinget i Hordaland på lokale målinger, men Poll of polls skriver at partiet «ikke har mange desimaler å gå på». Senterpartiet har tradisjonelt stått svært sterkt i Sandes valgkrets Sogn og Fjordane, men også her har oppslutningen deres falt noe. Ryker han ut, vil det i så fall være første gang i Sps historie at de ikke er representert i det såkalte trivselsfylket.
Og for Pollestads del lå Senterpartiet helt nede på 2,2 prosent i Rogaland i en måling fra november – langt under det som trengs.
Alle Ap-statsrådene som stiller til gjenvalg, står på toppen av lista i sine respektive valgkretser, med ett unntak – nestleder og helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre står på tredjeplass i Oslo. Men partiet er så å si garantert å få tre mandater fra hovedstaden.
Fem statsråder stiller ikke til valg i 2025: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp), digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap), kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) og forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel.
Av disse er det kun Eide som har sittet på Stortinget i denne perioden, men han takker altså nei til gjenvalg.
Blant de avgåtte statsrådene fra Støre-regjeringens år er det kun eks-fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) som nærmet er sikret fire nye år på Stortinget. Han er på topp for Nordland Ap.
Tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) ble i begynnelsen av 2024 Norges ambassadør til USA og avsluttet dermed en nærmere 20 år lang stortingskarriere. Også hennes regjeringskolleger Anette Trettebergstuen (Ap) og Ola Borten Moe (Sp) gir seg på Stortinget.
Det etterlater tre personer som har sittet ved kongens bord under Jonas Gahr Støre: Ap-kvinnene Hadia Tajik, Marte Mjøs Persen og Ingvild Kjerkol. Alle tre gikk av under perioden, og alle tre tapte i løpet av en uke kampvoteringer til stortingslistene i sine respektive valgkretser i slutten av november.
Hun er ikke alene: Også tre andre statsråder fra Senterpartiet er langt fra sikret å komme inn på Stortinget.
Hos Arbeiderpartiet er det ingen statsråder som er i stor fare for å miste plassen på Stortinget.
For Senterpartiet er Sandra Borch og Sigbjørn Gjelsvik usikre. Borch har hatt to statsrådsposter, mens Gjelsvik har vært kommunal- og distriktsminister. Verken i Troms (Borch) eller i Akershus (Gjelsvik) er Sp sikret et mandat.
(©NTB)