En ung syrisk gutt blir tatt på fersken utenfor et boligkompleks der Assads offiserer tidligere holdt til. Syrisk milits gjennomførte søndag et raid for å hindre folk i å rane boligene. Foto: Omar Sanadiki / AP / NTB
Politikk: Saken står på kartet når EUs utenriksministre møtes i Brussel mandag.
Sanksjonene mot Syria ble innført i 2011 da regimet til Syrias styrtede leder Bashar al-Assad gikk brutalt til verks for å slå ned demonstrasjonene og den senere borgerkrigen i landet.
Sanksjonene rammer blant annet Syrias bank- og finanssektor samt oljeimport. De er blitt forlenget flere ganger, senest i mai i år.
– Vi håper å se en rask slutt på sanksjonene slik at vi får se en virkelig oppslutning om gjenoppbyggingen av Syria, sa Pedersen da han landet i Syrias hovedstad Damaskus søndag.
Men EU-landene ser imidlertid ut til å innta en mer avventende holdning foreløpig.
– Det er for tidlig å diskutere dette på mandag, sier en høytstående EU-diplomat.
– Et nøkkelspørsmål er hvordan de nye myndighetene i Damaskus oppfører seg når det gjelder å beskytte etniske og religiøse minoriteter, sier diplomaten.
Det samme sier andre diplomater fra ulike EU-land.
– Det kommer trolig ingen konkrete vedtak på mandag, sier en, mens en annen framholder at det er svært viktig at EU taler med én stemme når det gjelder Syria.
– Europeerne har en sjelden mulighet til å forme overgangen i Syria, sier hun til den arabiske nettavisa The National.
Sanksjonene mot Syria kan også bli tema på EU-toppmøtet senere denne uka.
FNs Syria-utsending, norske Geir O. Pedersen, tok i helgen til orde for å oppheve sanksjonene, som nærmest har lammet den syriske økonomien. Mer enn åtte av ti syrere lever i dag under fattigdomsgrensen.
EU vil vente og se om Syrias nye makthavere, under ledelse av den terrorlistede islamistgruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS), handler i tråd med det de hittil har sagt at de skal gjøre.
I fraværet av et sterkt USA, der Joe Biden er på vei ut og Donald Trump på vei inn, har EU mulighet til å ha stor innflytelse på den videre utviklingen i Syria, påpeker senioranalytiker Delaney Simon ved tankesmia International Crisis Group.
(©NTB)